Kultúra

Negyvenöt év után ítélték el a legendás zenész gyilkosait

1973-ban, egy puccs folyamán ölték meg Victor Jara zenészt, színházi rendezőt és egyetemi professzort Chilében. A gyilkosságban részt vevő nyolc nyugalmazott katonatisztet hosszas nyomozás és tárgyalás után egyenként 15 év letöltendő börtönre ítélte Miguel Vázquez bíró.  Egy kilencedik gyanúsított a gyilkosság utáni nyomok eltünteséért öt évet kapott.

A bűntény forrongó politikai környezetben történt, ezért is volt szükség ennyi időre, hogy rendes döntés születhessen az üggyel kapcsolatban. Az 1973-as puccs során került hatalomra a már elhunyt diktátor, Augusto Pinochet, aki a hatalomátvétel után érthető módon nem igazán nyomozott a zavargások alatti bűntények felderítésével. Jara ráadásul erőteljesen szociáldemokrata beállítottságú volt, a puccs folyamán elűzött Salvador Allendét is támogatta. Pinochet egyébként 1990-ig volt hatalmon, rezsiméhez 3200 ember meggyilkolása fűződik.

Jarát tanítványaival és más baloldaliakkal egy stadionba zárták a zavargások idején, ahol a hatóságok súlyosan bántalmazták. A testét három nappal eltűnése után találták meg egy temető közelében, 44 töltény által átlyuggatva. A stadion azóta egyébként az ő nevét viseli. Legendáját több neves együttes is tovább éltette, többek között Bruce Springsteen, a Clash és a U2 írtak róla dalokat.

A gyilkossági ügy feltárása 2009-ben kezdődött, amikor Jara családja elérte, hogy exhumálják és boncolják fel újra az énekes testét. 2016-ban ítélték el először egyik gyilkosát, az azóta Floridában élő Pedro Barrientost, akit arra köteleztek, hogy 28 millió dolláros kártérítést fizessen az énekes családjának. Barrientos kiadatása Chilének jelenleg is folyamatban van.

Kép: Victor Jarát ábrázoló falfestmény Chilében. (Flickr/Marcelo Urra)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik