Élet-Stílus

Egyre többen halnak meg az utakon

Az első félévben 2 százalékkal emelkedett a közúti közlekedési balesetek száma, ezen belül a halálos kimenetelűeké 15 százalékkal nőtt éves összevetésben. Az áldozatok több mint fele vétlen, egyre több a motoros baleset és az ittas vezetők által okozott szerencsétlenség.

A KSH felmérése szerint a balesetek hosszú távú trendvonala 1998–2000 között csökkenést, azóta emelkedést mutat. Az elmúlt fél évben közel 9500 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, 69 százaléka lakott területen belül. A balesetek 6 százaléka halállal végződött.


A balesetet elszenvedők száma megközelítette a 13 ezret, közülük 595 személy életét vesztette, közel 3800 személy súlyosan megsérült, és a könnyen megsérültek száma meghaladta a 8600-at. A meghalt személyeknek több mint a fele vétlen áldozat volt. A balesetek száma Közép-Magyarországot – Budapest adatainak köszönhetően – és Dél-Alföldet kivéve minden régióban növekedett, legnagyobb mértékben Nyugat- és Dél-Dunántúlon, 12 százalékkal.


A közúti forgalomban leggyakrabban a keresztező irányban haladó járművek ütköztek. A második leggyakoribb balesettípus a gyalogos elütése. A balesetek 64 százalékát a személygépkocsik, 9 százalékát a kerékpárosok, 8 százalékát a teherszállító járművek és 7 százalékát gyalogosok okozták. A megelőző év adataihoz viszonyítva a motorkerékpár okozta balesetek száma közel 30 százalékkal emelkedett.

Az autópályákon közlekedők közel annyi balesetet okoztak, mint egy évvel korábban. Az M1-es autópályán történt balesetek száma közel 30 százalékkal növekedett, míg az M7-es autópályán történteké közel 40 százalékkal csökkent. Észak-Magyarország és Dél-Alföld kivételével országos szinten nőtt az ittasan okozott balesetek száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik