Szórakozás

„Tényleg betegesen nimfomániás lennék?”

A fehérmájú, nimfomániás jelzőt igen könnyen ráakasztják másokra, pedig lehet, hogy csak annyi a valóság, hogy a nő szerelmes a férfiba, és kívánja, működik köztük a kémia. Ha két embernél a szexualitás gyakorisága és a várt minőség is gondot jelent, és már a kapcsolat elején látni, érdemes elgondolkoni a közös jövőről. Erről is szól újabb olvasói levelünk, amit a Kérdezd a szexterapeutát! blogra kaptunk. Ha van kérdésed a saját szexualitásoddal kapcsolatban, írd meg nekünk a timea.sereg@24.hu email címre!

A párommal több mint egy éve vagyunk együtt, most már együtt is élünk. Az intimitással problémák adódtak köztünk, nehéz évet tudhatunk magunk mögött, túl vagyunk egy szakításon és a megbocsátáson. Ezek többségében ő volt a hibás. Egy ideig külföldön éltem, ott is dolgoztam, többek közt ezért is lett köztünk vége. Aztán felmondtam és hazajöttem, mindkettőnk nagy örömére.

Az olvasói levelet Katától kaptuk, akinek természetesen megőrizzük a névtelenségét. A problémakör, amiről beszélhetünk, jócskán túlmutat olvasónkon, de természetesen a nimfomániás jelzőt és a szexuális gondokat vesézzük ki a párkapcsolati gondokon keresztül.

„A távkapcsolatunkban sokszor beszéltünk a szexről, éreztem, hogy kíván, és sokszor szeretné a szexet, ami nem is volt ellenemre. A helyzet megváltozott, amikor hazaköltöztem, egy hét után egész máshogy kezdett viselkedni. Ha kezdeményeztem, ellökött magától, vagy leállított. Meglepett, mert semmi zavaró tényező nem volt a lakásban, és nem is vitatkoztunk, így később újra próbálkoztam. Szexi fehérneművel leptem meg, remélve, hogy újra vágyik majd rám, és amikor meglátott, csak nézett rám, majd azt mondta, tetszik. Hihetetlenül csalódott voltam, rondának és megalázottnak éreztem magam. Pár napig végre kettesben voltunk itthon, kipróbáltunk új dolgokat a szexben, rá két napra ismételtünk, én élveztem nagyon, ő találta ki, partner voltam ebben, nem kényszerített erre. Azt hittem, többször is szeretné majd, de nem. Rákérdeztem, hogy mi a baj velem, mi zavarja, és azt mondta, semmi, csak nimfomániás vagyok, és hogy azért nem csináljuk, mert fél, hogy meg fogja unni a szexet. Igyekeztem kedveskedni neki a kedvenc ételeivel, szerette, de egyik este az exéről kezdett el beszélni, hogy ő milyen jól főzött, és hogy melyik szexpózokat próbáltak ki annak idején. Ezt csak tetézte, hogy néhány nappal ezelőtt közölte velem, hogy husi vagyok, és tornázzak kicsit. Megjegyzem, 53 kiló vagyok. Nem értem, mi történik, egyik nap álmai nője vagyok, másik nap meg lekövérez. Mit tegyek? Valóban nimfomániás lennék?”

Mit lehet tenni?

A párkapcsolat nehéz feladat, de a legfontosabb, hogy a partnerünket ne sértsük meg emberi méltóságában. Az, hogyha valaki ráragasztja a szerelmére a nimfomániás vagy frigid jelzőket, egyértelműen ilyen, egyáltalán nem lenne szabad ilyeneket mondani egymásra. Ha valakinek sok a szex, és úgy érzi, nem tud megfelelni a másik elvárásainak, akkor van más módja is annak, hogy ezt megbeszéljék együtt. A párkapcsolatban felépíteni a bizalmat, a kölcsönösséget, az érzelmi alapokat munka, és ha ez elmarad, vagy törés következik be, akkor mondhatni újra kell építeni az egészet. Olvasónk párkapcsolatának első, szenvedélyes fázisa távkapcsolatban telt, így nem igazán ismerhették meg egymást úgy, ahogyan most, együtt élve.

Lakva ismerszik meg az ember, ez egy okos mondás, és ez igaz a szerelemre is. Onnantól kezdve, hogy kötelezettségek, feladatok lesznek az együttéléssel, hogy rengeteg probléma merül fel a bevásárlástól kezdve az anyagiakon át a közös jövő tervezésééig, megváltozhat a kapcsolatban az egyensúly. Ahogyan a levélből kivenni, jelenleg nem kettesben élnek, hanem talán családtagokkal, így azt sem szabad elhagyni a problémákból, hogy nincs az az ember, aki szívesen, felhőtlenül képes úgy szexuális életet élni, hogy a rokonok a falon túl élnek. Erre utal az is, hogy akkor próbálkoztak más izgalmakkal, amikor kettesben maradtak a lakásban.

A fő gondot nem az olvasónk szexuális vágyában látni, hiszen ha valaki szereti, kívánja a szexet, és őszintén teszi, nem csak a másik kedvéért, akkor azzal semmi gond nincs, nem szabad szégyellni.

A nimfomániás jelzővel, ami egyet jelent azzal, hogy egy nő képtelen kielégülni, sajnos a partner elérte, hogy olvasónkban szégyenérzet alakult ki a szexuális vágyával kapcsolatban, és ez nem jó.

Nem jó, hogy a fiú a lány testére is megalázó jelzőket tesz, és az sem jó, hogy az exével hasonlítgatja össze, egyáltalán beszél a régi szexuális életéről. A fiú részéről ezek sajnos párkapcsolati éretlenséget mutatnak. Az érett személyiség a belső tulajdonságokat is előtérbe helyezi, nemcsak a külsőségeket. A kulturált szerető pedig odafigyel arra, hogy szerelme testileg és lelkileg is jól lakjon.

Az olvasói levélből az derül ki, hogy olvasónk talán túl sokat is tesz a fiú kedvéért, lehetséges, hogy vissza kellene venni, hogy a fiúban újra kialakuljon a hódítási vágy. Ezen nem segít egy szép fehérnemű, sőt, ezzel csak újra felkínálja magát a nő, kezdeményez, pedig ezt egyértelműen most a férfira kellene bízni. Azt a lehetőséget sem szabad elvetni, hogy elképzelhető, a fiú nem igazán akar mégsem többet a kapcsolattal. Terveznek együtt közösen? Vannak közös célok? Közös nyaralás, karácsony szóba kerülnek egyáltalán? Ha nem, célszerű lenne végiggondolni, valóban megfelelő társai lehetnek-e egymásnak.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik