A 20 százalékos tejfölök majdnem felét találta élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontból kifogásolhatónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta terméktesztje, minden vizsgált termék tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült.
A 29 magyar és 2 külföldi tejfölre kiterjedő vizsgálat azt is nézte, hogy a termékek megfelelnek-e a Magyar élelmiszerkönyv előírásainak.
A Nébih a vizsgálatot követően 15 termékkel, illetve gyártóval szemben indított eljárást. Túlnyomó részük csupán figyelmeztetésben részesült, 3 gyártóval szemben viszont összesen 700 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki.
A vizsgált tejfölöket nem hamisították növényi zsírral és más adalékanyaggal, lisztet sem találtak bennük. Utóbbit állományjavító vagy sűrítő anyagként használják.
Egy tejföl penészes volt, romlott árunak minősült, egy másikban pedig a tejsavbaktériumok száma nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiséget, ráadásul a csomagolásán nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket.
Jelölési hibának minősítették a gluténmentes megjelölést is, hiszen minden tejföl természetes módon gluténmentes, ezért a Nébih szerint a kifogásolt termék nem létező értéktöbbletet sugallt.
A leggyakoribb hiba az alacsony zsírtartalom volt, ennek szintje 13 tejfölnél nem érte el a csomagoláson feltüntetett értéket. Az egyik külföldi terméknél az eltérés több mint 10 százalék volt, a többinél csak kismértékű különbséget találtak. (MTI)