Élő Sport

Hoki-vb: hiába a két jó harmad, kikaptunk a kazahoktól

A magyar jégkorong-válogatott 3-0-s vereséget szenvedett a budapesti hoki-vébé nyitómérkőzésén. A végeredmény nagyon csalóka, az első harmadban az első pár perc kapkodása után megnyugodott a magyar csapat és átvette a mérkőzés irányítását. Ugyan akadt kazah helyzet is, de főleg a mieink támadtak, az első harmadban 11-8 volt a kapuralövések száma.

A második játékrész ott folytatódott, ahol az első véget ért: a magyarok nyomtak, a kazahok főleg védekeztek, Henrik Karlsson azonban egyszerűen mindent védett – igaz, Vay Ádám is magabiztosan őrizte a magyar kaput.

Fotó: Marjai János/24.hu

Az utolsó harmadban azonban jött a hidegzuhany, a negyedik percben Valeri Orekov elképesztően nagy gólt lőtt távolról: a bal felső sarokba vágódó pakk talán egy védőn is megpattant, de a vasról védhetetlenül pattant be. Megzavarodtak a magyarok, kitámadtunk és 57 másodperccel az első gól után újabb találatot szerzett Kazahsztán: Jevgenyij Rimarjev kapott remek indítást egy korongszerzés után, Pozsgai Tamás hiába csúszott és Vay is tehetetlen volt a szóló végén.

Jevgenyij Rimarjev gólja – Fotó: Marjai János/24.hu

A frusztrált magyar csapat sok kiállítást összeszedett ezután, az egyikből ismét Rimarjev szerzett gólt, így összességében négy perc alatt eldőlt a mérkőzés.

Fotó: Marjai János/24.hu

Sokat elárul azért a mérkőzésről, hogy a kazah csapat legjobbjának nem Rimarjevet választották, hanem a kazah kapust, Karlssont, akinek 28 lövésből sem tudtunk gólt lőni 60 perc alatt. Lelkesedésből jelesre vizsgázott a válogatott, játékban még van hová fejlődni.

Világbajnokság, divízió I/A, első mérkőzés

Magyarország – Kazahsztán 0-3 (0-0, 0-0, 0-3)

kapusok: Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Vay Ádám (Rapid City, amerikai), tartalék: Duschek Dávid (Dunaújvárosi Acélbikák)

hátvédek: Garát Zsombor (MAC Budapest), Gőz Balázs (Norfolk Admirals, amerikai), Pozsgai Tamás (MAC Budapest), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Varga Arnold (UTE), Wehrs Kevin (HC TWK Innsbruck, osztrák)

csatárok: Benk András (UTE), Hári János (Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (Quad City, amerikai), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Sarauer Andrew (Villach, osztrák), Sebők Balázs (KalPa, finn), Sofron István (Villach, osztrák), Vas János (DVTK Jegesmedvék)

Végre megnyugodtunk

Nagyon kapkodva játszottunk a harmadik gól óta, két kiállítást is összeszedtünk, de végre rendeződni látszik a csapat.

Ez elúszni látszik, már hárommal mennek a kazahok

Kiállították Vargát és bár a kazahok emberelőnye nem volt túl nyomasztó, mégis jól jött ki a lépés egy palánkról visszapattanó lövést bekotortak a kapunk elé, Rimarjev pedig belőtte.

Fotó: Marjai János/24.hu

Baj van, 0-2

Letámadott a magyar válogatott, így amikor korongot szereztek a kazahok a kilépő Rimarjev majdnem teljesen zavartalanul mehetett kapura és okosan eltette a pakkot Vay mellett. Nagyon nehéz a helyzet, valamivel több, mint 14 percünk maradt.

Folytatódott a meccs

Nagy lelkesedéssel vetette magát küzdelembe mindkét csapat. Komoly helyzetig nem jutottak a felek, de kicsit lankad a koncentráció a mieinknél, több lassú és pontatlan passzt adtunk hátul, szerencsére Vay magabiztos.

A szurkolók mindent megtesznek

Óriási a hangulat a Papp László Sportarénában, emberelőnyben és emberhátrányban is megerősödik a hangjuk, tényleg le a kalappal!

Fotó: Marjai János/24.hu

Véget ért a második harmad

Még egy egészen közeli lövésnél bravúrral védett Vay Ádám 12 másodperccel a játékrész vége előtt, így maradt a gól nélküli döntetlen. Megint közelebb álltunk talán a vezetéshez, de nem jön az a fránya vezető gól.

Egy érvénytelen gólunk már van

Karlssonnal együtt lökdöstük be a pakkot a kapuba, így annulálták a találatot a bírók. Még másfél percünk van öt a négy ellen.

Vay óriásit vetődött

Egy középen átcsúszó korongra kivetődött a magyar kapus, a kazah még most is keresi, “merre van az arra”. Közben emberelőnyt is kaptunk, két percig támadhatunk.

Két emberhátrányt is kivédekeztünk

Remekelt a magyar csapat – ezúttal védekezésben. A kazahok gyors egymás utánban két emberelőnyt is kaptak, mindkétszer egyetlen veszélyes lövésig jutottak. Egyelőre nagyon stabilak vagyunk.

Hű micsoda helyzetek!

Előbb a kazahok kerültek hatalmas helyzetbe, de Vay mellett nem volt már hely a korong számára.

Vay Ádám védése – Fotó: Marjai János/24.hu

Ezek után nem sokkal egy felszabadításra kilőtt Kóger, Karlsson egészen messzire kijött a kapujából, de ügyetlenül szabadított föl, a magyar hokis pedig amint lehetett tüzelt, ám az ellenfél kapusa visszaért. Izgalmas pillanatok voltak, de gól csak nem esett.

Lehúzta a rolót Karlsson

Lassan minden játékosunknak volt lövése, helyzete, amit hárítani tudott a kazah kapus. Az ellenfél támadásait viszont rendszeresen már csírájában elfojtja a magyar csapat. Előbb-utóbb csak sikerül meglőni a vezető gólt…

Két nagy helyzet is kimaradt

Előbb Vas János ugrott ki jól egy ellentámadás során, majd egy közeli helyzet végén nem lehetett betuszkolni Karlsson mellett-alatt a pakkot.

Folytatódott a meccs

Mi lőttünk elsőként kapura, de nem volt túl veszélyes, azonban látszik, hogy jó állapotban korcsolyáztak ki a mieink a második harmadra is.

Többször próbálkoztunk

A magyar csapat valamivel többször próbálkozott gólszerzéssel, 11-8-cal “vezetünk” ebben a statisztikában. Két-két kiállítás volt, ráadásul a mi támadásainkban több veszély is volt.

Vége az első harmadnak

Kitett magáért a magyar csapat, talán inkább a mieink voltak inkább mezőnyfölényben az első játékrészben. Nagyobb helyzete a magyaroknak volt, ez biztos.

Nagy Krisztián mit művelt?!

A magyar hokis olvasta a kazahok játékát, elcsente a pakkot és nagyon valószínűtlennek tűnt, de három ellenfél sem tudta szabályosan szerelni. Fantasztikusan küzdött, ki is harcolt egy kiállítást, ez igen!

A meccs helyzetét hoztuk össze!

Remekül kivédekeztük az emberhátrányt, Sofron István pedig pont úgy jöhetett vissza, hogy helyzetbe került, jobbról lőtte volna ki a jobb fölső sarkot, de Karlsson óriásit védett. Még mindig 0-0, de egyre közelebb állunk egy magyar gólhoz!

Vlagyimir Markelov is kiült, de Sofron is követte

Nehezen, de sikerült a kapu elé gyötörni a korongot, de belőni ár nem sikerült. Sofron lövése is fölvágódott, majd sajnos pont a magyar csatár kap két percet. Kicsit szigorú ítélet, de fújható. Négy a négy ellen a csapatok 41 másodpercig.

Tűzijáték volt, gól nem

Rengeteg helyzetet kidolgoztunk emberelőnyben, de nem sikerült sem távoli bombával, sem közeli lövéssel bevenni Henrik Karlsson kapuját. Kiegészültek a kazahok.

Kevin Dallman két percre kiáll

Nagy Gergőé volt az első magyar lövés, sajnos gólt nem eredményezett de végre mi is eljutottunk lövésekig, majd Nagy Krisztiánnak is volt két távoli, de veszélyes bombája. Kóger passzából Erdély kapura fordult, de a kazah eltakarította, emberelőnyben játszhatunk.

Idegesen kezdtünk

Sok apró pontatlanság miatt nem sikerült egyelőre jó támadást vezetnünk, Vay Ádám viszont szerencsére magabiztosan védett egy kavarodás alkalmával. Marad a 0-0.

Már jégen a csapatok

Egyelőre csak melegítenek a csapatok, a hangulat már most óriási. A kazahok hozták el elsőre a korongot, ám az ebből elsütött lövés nem volt veszélyes.

Olvasói sztorik