- Csokitojás
- Főtt tojás
- Patkolt tojás
- Festett kukó
Elképesztő mennyiségű húsvéti tojás létezik csak Magyarországon és akkor a különböző kereskedelmi forgalomban kapható töltött csokitojásokról még nem is beszéltünk. Akárhogy is, a műfaj királyai alighanem a finnek, akik megalkották a lehető legzseniálisabb, legelőkelőbb húsvéti tojást:
Finnországban az egyik legnépszerűbb édesség ebben az időszakban az eredeti tojáshéj (!) belsejébe töltött nugátos finomság , aminek a legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy elképesztően tömör, ellentétben a legtöbb töltött tojással, amik sokszor félig lyukasak maradnak. Mutatjuk:
https://www.instagram.com/p/BgGkmLpDgWt/?utm_source=ig_embed
A Mignon tojásokban egyértelműen az a legkirályabb, hogy kívülről tényleg úgy néznek ki, mint egy közönséges tojás.
A finn csokitojások pontosan úgy kezdik meg a pályafutásukat, mint egy sima tojás: egy tyúkban. A tojásokat egy nagyon apró, gyémántfúróval meglékelik és kiszívják belőlük a fehérjét, a sárgáját és az egyéb hártyákat. Ezután egy alapos tisztítás következik, majd jön a feltöltés. Aki próbált már kukót festeni, az tudja, micsoda türelem és gyakorlottság kell ahhoz, hogy ne zúzzuk szét a törékeny héjat.
Ha ettél már ilyet, vagy te sokkal jobbat készítesz húsvétkor, akkor írd meg nekünk kommentben!