Élő Foci

Georges Leekens bátorsága nem jött be, Skóciától is kikaptunk

Georges Leekens bemutatkozása nem sikerült jól Kazahsztán ellen, így még fontosabbá vált a Skócia elleni következő felkészülési mérkőzés. Ígéretéhez híven változtatott a játékrendszeren a magyar válogatottt szövetségi kapitánya: három középső védővel küldi pályára a hazai csapatot.

A skótok is vereséggel kezdtek Alex McLeish irányítása alatt és bár három játékosuk is kidőlt a sorból, így is Premier League-ben futballozó és skót élcsapatban játszó labdarúgók érkeztek Budapestre.

Ennek megfelelően egész jó iramban kezdődött a mérkőzés, Dzsudzsák Balázsé volt az első helyzet, de lövése nem volt életveszélyes. Egy ideig változatos volt a meccs, de a 20. perc tájékán elkezdte magához ragadni a kezdeményezést a skót csapat. Félidőre ugyan fojtogatóvá vált az ellenfél mezőnyfölénye, a 40. percig azonban nem volt komoly esélye a sárgamezeseknek.

Ekkor azonban Kleinheisler László szerelni próbálta James Forrestet, de hátulról felborította, így járt a büntető a skótoknak. A tizenegyesölő Gulácsi Péter azonban megint lecsapott, Charlie Mulgrew bal alsóba szánt lövését kipaskolta.

Fordulás után azonban elbóbiskolt a magyar csapat, Forrest látta meg jól, hogy Ryan Fraser teljesen üres a jobb szélen. Kitette a labdát oldalra, Fraser pedig egyből centerezett, ahol Guzmics Richárd és Otigba Kenneth mellett megtalálta Matt Phillipset, aki bebelsőzte a labdát.

Ezután nagy erőket mozdósított a magyar válogatott, uralta a meccset, de érdemi helyzetünk egyedül abból adódott, hogy a végig nagyon harcos Szalai Ádám elvette a pepecselő Mulgrew-tól a labdát és egy az egyben mehetett kapura. Allan McGregor azonban nagyszerűen védett, egy perccel később pedig ismét Szalai próbálkozott közelről, de lövése célt tévesztett. Ezen kívül Varga Rolandnak volt egy szép távoli bombája, de a labda pont középre jött, ez nem okozott gondot a kapusnak.

Ezek után sűrű cserék forgácsolták a mérkőzést, a magyarok erőlködtek, a skótok pedig az időt húzták. Noha érezni lehetett az akarást és még csak azt sem mondhatni, hogy ne érdemelt volna döntetlent a hazai csapat, végül nem jött össze a gól.

Történelme során először Budapesten kikapott Skóciától a magyar válogatott.

Felkészülési mérkőzés

Magyarország – Skócia 0-1 (0-0)
Gólszerző: Phillips 47.

Magyarország: Gulácsi – Fiola, Otigba, Guzmics – Lovrencsics G., Kleinheisler, Pintér Á., Hangya – Varga R., Szalai, Dzsudzsák. Szövetségi kapitány: Georges Leekens
A kispadon: Dibusz, Kovácsik (kapusok), Bese, Botka, Lang, Szabó J., Elek Á., Nagy Á., Pátkai, Böde, Eppel, Németh K., Nikolics, Stieber Z., Ugrai
Skócia: A. McGregor – Hendry, Mulgrew, McKenna – Fraser, McGinn, C. McGregor, A. Robertson – Armstrong, Phillips, Forrest. Szövetségi kapitány: Alex McLeish
A kispadon: Archer, McLaughlin (kapusok), Christie, McBurnie, McDonald, Paterson, Cummings, McLean, Douglas, Murphy, Cairney

Kiemelt fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A skótok már az időt húzzák

Mindennel pepecselnek és provokálják a magyarokat. Innen is látszik, hogy mindkét csapat komolyan vette ezt a meccset. Már a hosszabbítás jön.

Nikolics is lehetőséget kap

Varga Rolandot váltja. Alex McLeish lekapja a gólszerző Philippset, az ő helyér Oliver McBurnie állt be. Egyre fogy az idő és nem kerülünk közelebb a gólhoz.

Jön Böde Dani

Szalai Ádámot váltja majd a Fradi csatára, miközben ellenfelünk is változtatott: Ryan Christie állt be James Forrest helyére.

Szalai egy perc alatt kétszer lőhetett volna gólt!

Mulgrew-tól ellopta a labdát Szalai Ádám, kapura tört, de lövését McGregor nagyszerűen védte. Rögtön ezután nálunk volt még a labda, Lovrencsics Gergő jobbról centerezett és ismét a magyar csatár próbálkozott, de kapufa mellé lőtt.

Csere mindkét oldalon

A skótok újoncot avatnak: Andrew Robertson helyére Barry Douglas érkezett a pályára. Leekens is cserélt, Kleinheisler Lászlót Pátkai Máté váltotta.

Végre egy kis élet!

Varga Roland tűzte kapura a labdát jó messziről, be is akadt volna, de a léc alól kipaskolta Allan McGregor. A szöglet után is volt pár ígéretes beadásunk, de jól védekeztek a skótok, sőt ellentámadásból kis híján megduplázták az előnyüket, szerencsére Lovrencsics Gergő remek helyezkedéssel elcsípte a kulcspasszt.

Dzsudzsákot lekapja Leekens

Németh Krisztián állt be a szélső helyére, a csapatkapitányi karszalag pedig átkerült Gulácsi Péter karjára.

Sok az apró szabálytalanság

A magyarok elég feszültek, rendre apró szabálytalanságokat követ el a csapat, majd heves reklamálások követik ezeket a megmozdulásokat. Meg kéne nyugodni.

Hát ez gyorsan ment, vezetnek a skótok

Fraser vette észre a társa a jobb szélen, aki egyből középre lőtte a labdát, Matt Phillips pedig higgadtan bebelsőzte. Két perc alatt befuccsolt a védelem.

A statisztika beszédes

Szorongatott rendesen a skót csapat: 67%-ban volt ellenfelünknél a labda. Ennél kiegyenlítettebb a kapura lövések száma, hazai oldalon 5, vendég oldalon 6 volt, de mindkét csapat háromszor találta el a kaput.

Itt lehetett volna a csattanó!

Az első félidő hosszabbításában szögletet végezhetett el a hazai csapat és Guzmics Richárd veszélyesen fejelt kapura. Sajnos mellé ment volna, de Andrew Roberts a kapufa mellett biztosított. Ezzel vége is a félidőnek, az utolsó pár percet leszámítva nem izgultuk halálra magunkat.

Gulácsi tizenegyest véd!

Kleinheisler László elkaszálta Frasert, így a játékvezető jogosan ítélt büntetőt. A labda mögé Chrlie Mulgrew állt, ám Gulácsi Péter eltalálta, hogy a bal alsóba jön a lövés és kipaskolta a magyar kapus a labdát!

Átvette az irányítást Skócia

Igaz, sokra nem megy vele, de azért többet van most ellenfelünk birtokában a labda. Próbálják erőből bevinni a kapu elé a labdát, de eddig stabilan áll a lábán a védelem.

Csendben csordogál a mérkőzés

Nem túl hangosak a szurkolók, de nincs is nagyon min izgulni. Néhány védelmi megingása volt ugyan a magyar csapatnak, de nagy helyzete nem akadt ebből Skóciának.

Dzsudzsáké a meccs első jó lövése

Lovrencsics Gergő harcolt ki jó helyről szabadrúgás és a magyar csapat kapitánya ugyan elcsúszott, de szépen eltekerte a sorfal mögött. Allan McGregor szép vetődéssel ütötte ki a bal fölső sarokba tartó labdát.

Apró lehetőségek eddig

Próbálkozik mindkét csapat becsülettel, de kevés helyzet alakult ki. Lovrencsics Gergő nagy kedvvel játszik, volt egy remek megindulása és egy távoli kísérlete is.

Ezt megköszönhetjük Forrestnek!

Matt Phillips tudta kibirkózni a labdát Fiola Attila mellett, ami így veszélyesen, a kapunkkal szemben csorgott James Forrest csúnyán kapu mellé lőtt.

Hangyát kellett ápolni

Szerencsére nem sérült meg komolyabban a Vasas hátvédje, eseménytelen volt az a néhány perc, amíg tíz emberrel játszottunk.

Máris egy helyzet!

Szalai Ádám indult meg egy labdával, majd remekül vette észre a bal szélen futó Dzsudzsák Balázst, aki a tizenhatoson belülre lépve rögtön tüzelt, de McGregor védeni tudott.

Gyászszünettel indul a mérkőzés

Demján Sándor a magyar labdarúgás egyik fontos alakja volt, többek között az MTK-ban és az MLSZ-ben is kulcsfontosságú szerepet vállalt.

Olvasói sztorik