Belföld

Hiába az ígéret: nem kapható a rotavírus elleni oltás

Hiába ígérte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, hogy február végétől lehet majd kapni a rotavírus elleni RotaTeq-oltást, a szülők továbbra sem férnek hozzá a vakcinához – írja a Magyar Nemzet.  

A lap több gyógyszertárban is érdeklődött, hogy lehet-e vásárolni az oltóanyagból, ám egyetlen intézménytől sem kapott igen választ, mivel a hiány országos. Egy patikában azt mondták: Németországból tudnak rendelni, de három-négy nap, mire a vakcina megérkezik.

Korábban szintén a Magyar Nemzet írta meg, hogy gyártói probléma miatt december óta országos hiány van az oltásból. Ez különösen azért nagy probléma, mert akik már elkezdték beadatni gyermeküknek a három részből álló oltássorozatot, akár harmincezer forintot is kifizethettek fölöslegesen, ha nem tudják megvásárolni a harmadik vakcinát. Az oltás darabonként tizenötezer forint, a védettséghez hármat kell beadni, ráadásul nyolc hónapos korig.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nem válaszolt a lap megkeresésére. 

Az egyik legtöbb halálesettel végződő kisgyermekkori megbetegedést egyébként éppen a rotavírus okozza világszerte. Magyarországon évente 5-7 ezer gyermek kerül kórházba a köznyelvben csak „hányós-hasmenéses betegség”-ként emlegetett kórokozó miatt, valamint akár 30 ezer otthon kezelt gyermek is érintett lehet.

Kiemelt kép: MTI – Nemes János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik