Belföld

Vásárhely: Orbán fő ellensége hívei közönye

A Nézőpont intézet szerint a vásárhelyi voksolás figyelmeztető jel volt, de nem több.

A Nézőpont Intézet közösségi oldalán és honlapján is elmagyarázza, mire számít az ellenzék vásárhelyi győzelme után. Mráz Ágoston Sámuel öt tanulságot vont le.

1. Tét nélkül van esélye a proteszt-szavazásnak Magyarországon: másfél évig Márki-Zay Péter béna kacsaként fogja irányítani a 70 százalékos fideszes többségű közgyűlést. A hódmezővásárhelyieknek nem volt fontos a működőképesség sem.
2. Érdekes, hogy Orbán Viktor kimaradt a helyi kampányból. Így elmondható, hogy helyben nem ellene szavaztak. Hat hét múlva viszont az ő miniszterelnöksége lesz a tét: vagy ő folytathatja, vagy Vona Gábor, Szél Bernadett, esetleg Karácsony Gergely lesz a kormányfő…

Orbán beszállt a hódmezővásárhelyi kampányba
A miniszterelnök Hegedűs Zoltánnak szurkol február 25-én.

3. Hegedűs Zoltán, a Fidesz jelöltje el tudta vinni a 2014-es szavazókat, de nem volt további tartaléka. Az országos politikában azonban más a helyzet: a migráció kapcsán az ellenzéki szavazók közel fele is egyetért a kormánnyal.
4. Az országos ellenzék egy napig örömünnepet fog tartani, a következő nap viszont vezetői várhatóan összevesznek azon, mi következik a vásárhelyi eredményekből. Logikusan minden ellenzéki jelöltnek vissza kellene lépnie, s a maradék néhány napban szimpatikus független jelölteket kellene állítani 106 vk-ban. A koordináció megoldásához ma egy lépéssel sem került közelebb az ellenzék.

A vásárhelyieknek hála, ismert a változás receptje
Először a félelmet, az apátiát kell legyőzni!

5. A kormányoldalon pont fordított hatás várható: egy napig keserűség, utána ösztönzés a még elszántabb küzdelemre. A Fidesz legnagyobb ellensége saját szavazói közömbössége, a vásárhelyi vereség talán felrázhatja őket is.

Fodor Csaba e szellemben szintén arról ír, hogy jól mozgósított a Fidesz, Hegedűs Zoltánra többen szavaztak, mint 2014 őszén Almási Istvánra, de a kiemelt ellenzéki médiafigyelem országos szintre játszotta a voksolást.

Szerinte a jobboldali tradíció tény, bár 2014-ben átlagos volt a parlamenti választáson a helyi eredmény, és abból, hogy egy Gyurcsány Ferenctől Vona Gáboron át a szocialistákig támogatott jelölt nyert,

nem következik, hogy mindenhol meg lehet verni a Fideszt. Az ellenzéknek önbecsapás lenne, ha modellértékűnek tekintenék az eredményt.

Hat hét múlva szinte minden körzetben a pártok méretik meg magukat, így több érdemi kihívója lesz a Fidesznek és a bevándorláshoz hasonló, országos témákról esik szó, nem helyi ügyekről.

A vereség viszont minden Fidesz-jelöltnek üzenetértékű, nem lehet hátra dőlni április 8-a előtt.

 

Bayer Zsolt: Ideje elgondolkodni azon, hogy mi a baj
A kormánypárti újságíró elismerte a hódmezővásárhelyi komoly vereséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik