Belföld

Egyelőre talpon a Jukosz

A Jukosz orosz olajcég egyelőre el tudja kerülni a csődöt, és növeli termelését az orosz kormány okozta minden nehézség ellenére - mondta Bruce Misamore pénzügyi főnök pénteki internetes távkonferenciáján a beruházóknak és elemzőknek.

A folyó termelésből havonta befolyó kétmilliárd dolláros bevételből egymilliárdot leírnak a végrehajtók a 2000-ről megítélt (3,4 milliárdos) adókövetelés behajtására, így a törlesztett összeg a múlt hét végén 2,4-2,5 milliárd dollárt tett ki – mondta Misamore, megerősítve, hogy a második negyedévben nőtt a kitermelés és a feldolgozás, és 2004 egészében 86 millió tonna körüli termelést vár (a tervezett 90 millió helyett).

Misamore megismételte, hogy a Jukosz nem tudja egyszerre törleszteni adóhátralékát és fizetni folyó adókötelezettségeit. Most az exportvámok fizetésének adunk elsőbbséget, hogy folytathassuk az eladásokat – mondta a pénzügyi főnök, egyben rámutatva, hogy a Jukosz nem kapott értesítést kitermelési engedélyek megvonásáról. A Jukosz maga vált meg egyes koncesszióktól olyan lelőhelyeken, amelyek kiaknázása “nem volt hatékony”. Az utóbbi időben csak a (Jukosz termelésénke 60 százalékát adó) Juganszknak voltak problémái a koncessziókkal, de konkrét megvonási lépések nem történtek – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik