Belföld

Bor és szépség

Bemutatkoztak a Béres-borászat első borai. Addig is az ismert mondás szerint a borászkodás segít szert tenni egy egész kis vagyonra: az embernek volt egy egész nagy vagyona, és borászkodással ebből lesz az egész kis vagyon.


Bor és szépség 1

Tokaji Hárslevelű, késői szüretelésű 2003, Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Béresék a valóságos orvosságnak számító tokajin keresztül szabadulnak meg a gyógyszeriparban szerzett vagyontól. Az elhanyagolt Erdőbényén építenek milliárdos beruházással új pincészetet, a cél 50 hektár egy tagban, centrumában a grand cru Lőcse-dűlővel és egy nem túl széles, 5-6 tételes szortiment, amelyben száraz furmint is van, valamint kései szüretelésű tételek, nemcsak aszú.

A pincészet főborásza Bárdos Sarolta, akinek megadatott, hogy egy üres lapot rajzoljon tele álmaival, és aki mellesleg nemcsak borásznak pazar, hanem (önidézet) akkor is megélne, ha a manökenek keserű kenyerén kellene tengődnie. Ez macsó megközelítés persze, és megjegyzendő, hogy a szépség a borászatban nem alkalmazási feltétel, a többség Szeremley Hubát sem elsősorban a szekszepílje miatt méltányolja, hanem a Kéknyelű és a Zeusz miatt, valamint azért, amit Badacsonyért és a magyar borászatért tett.

Három bort mutatott be a pincészet a múlt héten: a 2003-as Furmintot, a Hárslevelűt és egy küvét. A száraz furmint ásványos, koncentrált, szép balanszú, könnyed férfibor (3500 forint). A világos aranysárga, zöld reflexek díszítette Hárslevelű inkább feminin, lágyabb, simogatóbb és kerekebb, illatában még némi nyers vonással, afféle parasztmadonna (1500 forint). A küvé ugyancsak fiatal még, kicsit túl hangsúlyos barrikkal, nagyon telt gyümölcsösséggel és fanyar savakkal ölelkező lágy édességgel (4500 forint). Lágyság, könnyedség és koncentráltság e borok általános stilisztikai jellemzője némi nyers, fiatalos vonással. A fiatalos világos-virágos új paradigmát képviselik a tokaji tradicionalizmus ászkolt, barna, öreges stílusával szemben. E ragyogó borok egyetlen szeplője a matt, egy-két grádiccsal lejjebb álló borokra való címke, ez téves választás, olyanra kéne bízni a dolgot, aki ért hozzá. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik