Tech

Világkönyvtáron dolgozik a Google

A kulturális értékek megőrzését, valamint az alkotók számára megjelenési lehetőség biztosítását akarja elérni a Google.

A XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Google szerzői jogi és kommunikációs menedzsere tartott előadást, melyben a szakember felidézte, hogy a Google, a napjainkra óriáscéggé lett amerikai internetes kereső tizenkét évvel ezelőtt egyszerű keresőmotorként indult.

Az emberek azonban sok olyan tartalmat keresnek, amely nem érhető el online, csak múzeumokban, könyvtárakban – ezért indították el digitalizációs projektet. Simon Morrison kifejtette, hogy a hozzáférés biztosításán kívül ez biztonsági célokat is szolgál, hiszen például egy természeti katasztrófa esetén a tartalom nem vész el.

A Google Books 2004-es elindítása óta több mint 15 millió könyvet digitalizáltak, ennek során világszerte 43 könyvtárral – ebből 12 európaival – és mintegy 35 ezer könyvkiadóval működtek együtt. Itt a könyvekből kivonatok olvashatók, mellettük linkekkel, amelyek kereskedőkhöz irányítják az érdeklődőket, ahol meg is vásárolhatják a köteteket.

Simon Morrison a magyar kiadókat is arra biztatta, hogy éljenek az ajánlattal, hiszen ez erős marketing és értékesítési lehetőséget jelent számukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik