Sport

Mocsai Lajos pályázni fog a rektori posztra

A Testnevelési Egyetem rektora lenne a magyar férfi-kézilabdaválogatott szövetségi kapitánya. Egy törvénymódosításnak köszönhetően doktori fokozat nélkül is összejöhet ez neki.

Múlt pénteken fogadták el az oktatási törvény azon módosítását, amely szeptember elsejétől újra önállóvá tesz a Testnevelési Egyetemet. Pár engedményt kapott az intézmény: annak ellenére viseli majd az egyetem nevet, hogy nem lesz legalább két kara, nem fog legalább két tudományterületen oktatni és a rektornál sem írják elő a doktori fokozatot. Utóbbi kapcsán átírták az egyetemi fokozatok rendszerét, ennek értelmében a sporttudományok terén a doktori fokozattal egyenértékű az, ha valaki olimpián, siketolimpián vagy paralimpián ért el 1-3. helyezést.

A rendszer átírása a rektori címért harcba szálló Mocsai Lajosnak is kedvez, miatta a módosításra ráragasztották a lex Mocsai nevet. A kézikapitány ugyanakkor az Indexnek elmondta, akik a törvénymódosítást írták, azok közül őt senki nem kérdezte meg.

„Az pedig viszonylagos, mennyire tekinthető könnyítésnek, hogy négy olimpián és 17 világversenyen vettem részt” – mondta Mocsai.

A szakember azt is elárulta, valóban pályázni fog a rektori posztra, melyet majd a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fog kiírni. A rektor személyéről az egyetem szenátusa dönthet majd – ez is egy újabb módosítás következtében van így.

„Ehhez az új egyetem megalakulása után szeptemberben meg kell választani az új egyetemi szenátust. Ennek összetételére nekem semmilyen hatásom nem lesz. A rektor megválasztása tehát demokratikus és törvényes módon történik.”

Mocsai Lajos évtizedek óta tanít egyetemi docensként az intézményben. Szerinte a bemeneti feltételek szigorítása és a képzés minőségének a javítása lehetnek azok a lépések, melyek segíthetnének megfelelni a sokirányú elvárásnak és újra nemzetközi rangúvá tenné a Testnevelési Egyetemet.

Az Index úgy tudja, az önállóvá váló egyetem 17 milliárd forintot kaphat a fejlesztésekre. Az intézmény ingatlanjait felújíthatják, a Csörsz utcánál egy multifunkcionális sportközpontot építenének és kapnának épületeket a Sportkórháztól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik