Belföld

A tőzsde elnöke szerint diszkriminatív az árfolyamnyereség-adó

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke szerint a bejelentett 25 százalékos osztalékadó és az árfolyamnyereség-adó tervezett bevezetése diszkriminálja a hazai magánbefektetőket a külföldiekkel szemben.

A tőzsde elnöke az MTI-nek hétfőn úgy nyilatkozott: “a külföldi intézményi befektetők, akik a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalatok és a forgalom 75 százalékát tartják a kezükben, a nemzetek közötti kettős adóztatási egyezmények miatt mindenképpen változatlanul, maximum 5 vagy 10 százalék osztalékadót fognak fizetni a magyar államnak. Így ez a lépés kevéssé fog segíteni a központi költségvetés hiányán, miközben annál többet árt a hazai magánbefektetőknek, a Budapesti Értéktőzsde gazdasági és társadalmi státuszának.”

Szalay-Berzeviczy Attila véleménye szerint rövidtávú költségvetési szempontok tükröződnek vissza a kormány által pénteken bejelentett új adócsomagból. A tervezett rendszer távolságot tart a gazdasági racionalitásoktól, nem ösztönzi az egyéni teljesítményt, a megtakarításokat és az öngondoskodást.

“Arról, hogy a kormány honnan szedi a már most jelentős pénzügyi egyensúlytalanság mellé bejelentett 100 milliárd forintos adócsökkentés fedezetét, eddig csak egyetlen konkrétumként annyit hallhattunk, hogy a tőzsdéről” – közölte.

A BÉT elnöke nagyon sajnálatosnak tartja, hogy az árfolyamnyereség-adó bevezetésével “a politika cserbenhagyja a lakosság azon részét, mely megtakarít, befektet, gondoskodik jövőjéről, és ezáltal dinamizálja egyéni kezdeményezésein keresztül a magyar gazdaságot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik