Sport

Hansen szökése győzelmet ért

A sorozatban tízedik háromhetes körversenyét teljesítő Adam Hansen sikerét hozta a Vuelta 19. szakasza.

A Lotto Belisol versenyzője mögött a második helyért zajló mezőnyhajrát John Degenkolb (Giant-Shimano) nyerte Filippo Pozzato (Lampre-Merida) és Yannick Martinez (Europcar) előtt. Az összetettben Alberto Contador (Tinkoff Saxo) megőrizte vezető helyét és a favoritok között a különbségek nem változtak.

A pénteki 180 kilométeres etapon két második kategóriás emelkedő magasodott a versenyzők előtt. A második hegymenet mindössze 15 kilométerrel a cél előtt szerepelt az útvonalban, mely után 425 méterről kellett tengerszintre visszaereszkedni egy veszélyes lejtmenet során.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

A nap folyamán 25 kilométer megtételét követően alakult egy életképes szökés, melyben Laurent Mangel (FDJ.fr), Pim Ligthart (Lotto-Belisol) és Wouter Poels (Omega Pharma-Quick Step) tekert. A trió előnye a három percet is alig lépte át és az utolsó emelkedő lábánál megfogták őket. A mezőnyt a Giant-Shimano és az Orica-GreenEdge sora hozta. A két csapat a sprintereinek igyekezett egyben tartani a bolyt. Az utolsó hegy a vártnál kisebb szelekciót hozott, a favoritok és az erősebb sprinterek is egy csoportban maradtak.

A hegyi hajrá előtt Alexey Lutsenko (Astana) vállalt be egy akciót és ezzel 10 másodperces előnyre tett szert. A lejtmenetben még Samuel Sanchez (BMC) szakadt el, de 5km-rel a cél előtt mindenkit megfogtak. Ekkor egy kisebb, nem kategorizált kaptató érkezett. Adam Hansen ezen lendült támadásba és ezt a fáradt sprinterek segítők hiányában már nem tudták lereagálni.

Hansen 10 másodperces előnnyel érkezett az utolsó kilométerre és a célegyenesben még ünnepelni is volt ideje. Mögötte a főmezőny 5 másodperces hátrányban ért célba. Ebben tekert az összes favorit, így a várhatóan sorsdöntő szombati hegyi befutót Alberto Contador 1 perc 19 másodperces előnnyel várja Chris Froome (Sky) és 1 perc 32 másodperces különbséggel Alejandro Valverde (Movistar) előtt.

Eredmény – Vuelta, 19. szakasz, Salvaterra de Mino-Cangas, 180,5 km

1. Adam Hansen (ausztrál, Lotto) 4:21:58 óra 
2. John Degenkolb (német, Giant) 5 mp hátrány      
3. Filippo Pozzato (olasz, Lampre) azonos idővel    
    
Az összetett élcsoportja:
1. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) 76:00:40 óra
2. Chris Froome (brit, Sky)  1:19  p hátrány
3. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 1:32 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik