Belföld

Júliusban tovább terjeszkedett a Vodafone

Idén július végére a mobil előfizetések száma 0,62 százalékkal növekedett az előző hónaphoz képest, amely 51 ezerrel több előfizetést jelent. A hóvégi előfizetésszám közel 11,2 százalékkal haladta meg a tavalyi év júliusi értékét. Mobiltelefon-értékesítésben még mindig a Nokia vezet.

A hónap végén a három hazai szolgáltató összesen 8 millió 259 ezer előfizetést tartott nyilván. Az utóbbi hónapokhoz hasonlóan ismét a Vodafone bővítette leginkább előfizetőinek számát: a Vodafone piacrészesedése az előfizetésekből 18,54 százalékra, a T-Mobile Magyarország Rt. részesedése 47,74 százalékra nőtt, míg a Pannon GSM részesedése 33,72 százalékra csökkent.

A forgalmazásban részt vevő ügyfelek száma 155 ezerrel, 7 millió 710 ezerre emelkedett. A piacon a T-Mobile Magyarország Rt. 48,44, a Pannon GSM 33,47, a Vodafone 18,09 százalékot tudhatott magáénak. A hálózatból kimenő percforgalom alapján a Vodafone a fentinél nagyobb részesedést nyert el, 23,95 százalékkal. A T-mobil 43,26, a Pannon GSM pedig 32,78 százalékos arányban jelenik meg a piacon.

Világpiaci vizsgálatok alapján a mobiltelefon forgalom is nőtt a második negyedévben 35 százalékkal, 156,4 millióra. A Gartner elemzői minden régióban kiegyensúlyozott növekedést tapasztaltak.

A Nokia piaci részesedése 5,9 százalékkal visszaesett a tavalyi évhez képest – 35,6 százalékról 29,7-re. Viszont az első negyedéves 28,9 százalékhoz viszonyítva magasabb volt ez az arány. A Motorola piaci részesedése kicsit csökkent az első negyedévhez képest. Erős amerikai teljesítményével azonban így is megtartotta második helyét. A Gartner szerint arra is lehet számítani, hogy a Samsung az év hátra lévő részében harcolni fog a kedvező pozícióért, a cég ugyanis sikerrel növelte eladott készülékei számát.

2004 első felében több mint 300 millió mobiltelefont adtak el szerte a világon, és jelenleg 620 millióra teszik az év végéig értékesített készülékek számát. De amennyiben a jelenlegi trend folytatódik, ez a szám akár a 650 milliót is elérheti. Probléma lehet azonban, hogy ez vagy az ennél magasabb érték a készletek túlzott felduzzadásához vezet, lerontva a 2005 első félévi forgalmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik