Sport

Orosz milliárdok az NBA-ben

Mihail Prohorov orosz milliárdos megvásárolja az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő New Jersey Nets csapatát.

Az NBA felügyelőbizottsága kedden helyben hagyta, hogy Prohorov – akinek vagyonát 9,5 milliárd dollárra becsülik – megszerezze a jelenlegi idényben sereghajtó klub részvényeinek 80 százalékát. Az összeget nem hozták nyilvánosságra, ugyanakkor egyes források szerint a 45 éves iparmágnás korábban 700 millió dollárt kínált fel. A megállapodás egyben garantálja, hogy a Nets 2012-ig egy 18 ezer férőhelyes, új csarnokba költözik, méghozzá Brooklynban.

“Sok örömet fogok még okozni a Nets-szurkolóknak” – hangsúlyozta Prohorov, aki az első külföldi NBA-klubtulajdonos lett. A hívek rá is szorulnak a vigaszra, mivel a 2009/2010-es idényben kedvenceik 82 alapszakaszmeccsükből mindössze 12-t nyertek meg, és 18 vereségből álló szezonrajtjukkal ligarekordot állítottak fel.

A Cleveland Cavaliersben csak egy kisebb részt birtokol egy kínai csoport. A tengerentúli profi ligákban egyedül a Seattle Mariners van külföldi kézen, a baseballcsapatot a japán Nintendo cég amerikai részlege irányítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik