Nagyvilág

Miniszterelnöki tolmácsot gyanúsítanak orosz kémkedéssel

Az ukrán kormányfőnek Londonban fordító tolmácsot Kijevben fogták el, gyaníthatóan orosz kém.

Súlyos vád érte Sztanyiszlav Jezsovot: a férfi az ukrán miniszterelnök számára tolmácsolt a londoni Downing Streeten, amikor a brit kormányfőval találkozott – írja az Independent. A Volodimir Grojszman és Theresa May közötti találkozó még júliusban történt, még fotó is készült a férfiről. Jezsov fordított Washingtonban 2016-ban is, amikor Joe Biden akkori amerikai alelnökkel találkoztak.

Jezsovot szerdán vette őrizetbe az ukrán nemzetbiztonság, az SZBU Kijevben. Felvétel is készült, ahogy elvezetik őt. A Lengyelországban tartózkodó Mayt is megkérdezték az esetről, elmondta, hallott róla, de ez ukrán belügy. Az ukrán hírszerzés szerint Jezsov orosz parancsokat teljesített és különleges eszközökkel gyűjtött információkat az orosz titkosszolgálatnak az ukrán kormányról.

Az elfogott kémgyanús férfi lakását és munkahelyét átkutatták az ukrán hatóságok. Őt várhatóan hazaárulással vádolják majd meg. Grojszman miniszterelnök közölte, az illető egy ellenséges állam érdekeit szolgálta hosszú ideje. Brit szempontból azért érdekes az ügy, mert a Lengyelországban lévő May azt mondta, miközben védelmi egyezményt kötött Varsóval, hogy Oroszország az információból csinált fegyvert. Így fogalmazott:

A Kreml alá akarja aknázni a nemzetközi szabályokon alapuló rendszert, de ez nem fog neki sikerülni.

Az valószínű, hogy a hamarosan Moszkvába látogató brit külügyminiszter, Boris Johnson szóba fogja hozni Jezsov esetét is pénteken.

(Kiemelt kép: May és Grojszman a júliusi találkozón. Fotó: AFP PHOTO / NIKLAS HALLE’N)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik