Belföld

Árhullám indult a Tiszán

A Felső-Tisza vízgyűjtő Kárpátaljai területén csütörtöktől erős ciklonális csapadéktevékenység alakult ki, átlagosan 50 mm eső hullott, az elmúlt két nap alatt lokálisan azonban kiemelkedő csapadékok jelentkeztek Ökörmezőn (110 mm) és Királymezőn (103 mm).

A lefolyó vízmennyiséget növelte a magasabb hegyekben lévő hó olvadása, ami együttesen intenzív árhullámot indított el a Felső-Tisza külföldi és hazai szakaszán, vasárnap reggelig a folyó tiszabecsi határszelvényében három méteres vízszintemelkedést mértek

– közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Országos Vízjelző Szolgálat

Jelenleg 7 vízügyi igazgatóság területén, 11 szakaszon I., 13 szakaszon II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Jelenleg készültségben lévő szivattyútelepek száma: 120. Belvízi elöntés a beérkezett napi jelentések alapján 6835 hektár, ebből vetés/szántó 3185 hektár.

A Kárpát-medence fölött magassági hidegteknő helyezkedik el, amely lassan halad kelet felé. Ennek következményeként északnyugat felől kissé szárazabb és egyre hidegebb levegő áramlik térségünk felé. A változás hatását már a tegnapi nap folyamán is érezni lehetett: a délutáni órákban csökkent, majd az éjszakai megszűnt a csapadéktevékenység.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: MTI/Donka Ferenc)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik