Sport

Vancouver 2010: A B próba szerint is doppingolt a lengyel sífutónő

Az ellenőrző teszt, az úgynevezett B próba is igazolta, hogy doppingolt Kornelia Marek lengyel sífutó.

A Lengyel Olimpiai Bizottság szerdai beszámolója szerint a sífutó februári, vancouveri olimpián vett mintájában eritropoetin (EPO) nyomaira bukkantak.

Marek február 25-én, a hatodik helyen végzett női 4×5 km-es váltó tagjaként produkált pozitív mintát, a mostani megerősítés pedig azt jelenti, hogy ő az első olyan doppingvétkese a múlt havi kanadai ötkarikás játékoknak, aki komoly eltiltással néz szembe.

A doppingvizsgálaton még a havas-jeges csúcstalálkozó előtt fennakadt Szvetlana Tyerentyeva orosz női jégkorongozó, illetve a már a játékokon kiszűrt szlovák férfihokis, Lubomir Visnovsky egyformán megúszta figyelmeztetéssel, mert ugyan nem engedélyezett, ám gyenge hatású – s a hivatalos magyarázat szerint megfázás elleni pirulával bejutott – szerek nyomaira bukkantak szervezetükben. Rajtuk kívül vére magas hemoglobinszintje miatt Nijaz Nabejev északi összetettben érdekelt orosz versenyzőre és Kaspar Kokk észt sífutóra róttak ki ötnapos kényszerpihenőt, de hivatalosan ők sem doppingoltak.

A lengyel ötkarikás szervezet első embere, Piotr Nurowski szerdán úgy nyilatkozott: neki Marek ezen a héten azt mondta, hogy intramuszkuláris és intravénás injekciókat kapott, de nem tudta, hogy azok meg nem engedett összetevőket tartalmaznak.

A lengyel síszövetség felfüggesztette a sportolónő versenyzési jogát, s vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy kitől kapta Marek a doppinglistás szert, és egyáltalán hogy miképpen kerülhetett tiltott anyag a lengyel csapat birtokába Vancouverben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyancsak vizsgálódik az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik