Belföld

Forradalmi újítás a kártyás vásárlásnál (X)

Itt a rugalmas részletfizetési lehetőség, amelyről a vásárláskor dönthetünk. Akár kamatmentesen is.

Mérföldkő a kártyás vásárlásban – ezekkel a szavakkal vezette be a Mastercard termékértékesítési vezetője, Szendrei Szabolcs azt az új lehetőséget, amely jelentős könnyítés lehet a kártyás fizetésnél a vásárlóknak. A forradalmi újítás lényege, hogy amikor az üzletben fizetni szeretnénk, akkor helyben eldönthetjük, hogy kívánunk-e részletfizetést igénybe venni.

A Mastercard részletfizetési lehetőségét az Ofotért egyik üzletében mutatták be, ami nem véletlen, mert a cégnél már elérhető ez az újfajta fizetési mód a vásárlóknak. A részletfizetéssel első körben a Cetelem Bank hitelkártyás ügyfelei élhetnek, és mint a bemutatón is láthattuk,  alig vesz igénybe több időt egy ilyen tranzakció, mint a megszokott kártyás fizetés. A lépések a következők:

– a pénztáros beüti az összeget,

– a POS terminál felkínálja a vevőnek a részletfizetés lehetőségét,

– a hónapok számának kiválasztása után azt is jelzi a készülék, hogy mennyi lesz a visszafizetendő összeg,

– az elfogadással meg is történt a fizetés. A blokkon rajta van az is, hogy mennyi a teljes visszafizetendő, a kamat, mekkora lesz a havi törlesztőrészlet, és meddig kell visszafizetni.

A Cetelem Banknál háromféle részletfizetési lehetőségből lehet választani: 3, 5 vagy 10 hónapost kínál fel a terminál. Amit még érdemes tudni, hogy ha részletfizetést választunk, akkor kedvezőbb a kamatfizetés is. A banknál a hitelkártyás vásárlásoknál jelenleg 39 százalékos a THM, ha 45 napon túl fizetjük vissza a felvett összeget. A részletfizetésnél azonban csak 25 százalékos kamatot számítanak fel. Sőt, a három hónapos részletfizetés kamatmentes. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hitelkártyáknál megszokott 45 nap helyett 90 napra tolódik ki a kamatmentes fizetés lehetősége, és persze ezt is három részletben teljesíthetjük. A próbavásárlást a bank elnök-vezérigazgatója, Szabó Péter végezte – 10 hónapos részletre vásárolt, 35 ezer forintos összegben, így a teljes visszafizetendője 39 130 forint lett, havi 3913 forintos részletekben.

A Cetelemnél egyébként eddig is volt részletfizetési lehetőség a hitelkártyás vásárlásra, a fenti feltételekkel, csak nem a POS-terminálnál lehetett kiválasztani vásárláskor, hanem külön telefonálni kellett. Ezt nemigen vették igénybe az ügyfelek. A Mastercard és a Cetelem arra számít, hogy az egyszerűsített kártyás részletfizetés viszont hamar népszerűvé fog válni.

Az Ofotért üzletekért is felelős GrandVision Hungary ügyvezetője, Makkai Krisztián elmondta, üzleteikben a vevők fele fizet kártyával, és ez több százezres nagyságrendet jelent. Komoly vásárlói igény mutatkozott náluk a részletfizetésre, ezért is csatlakoztak elsőként az elfogadó üzletek közé.

A Mastercard regionális termék-értékesítési vezetőjétől, Kovács Szabolcstól megtudtuk, a bevezetést egy komoly kutatás előzte meg. Nyolc európai országban mérték fel az igényeket, és az derült ki, hogy leginkább a kelet-közép-európai régióban mutatkozna igény az újításra. Romániában már egy éve éles a kártyás részletfizetés lehetősége, és kedvezőek voltak a tapasztalatok. Magyarország a második ország, ahol bevezetik. Egyelőre a Cetelem 2000 kiválasztott hitelkártyás ügyfele számára kínálták fel a kártyás részletfizetést, amely 20 ezer forint feletti összegre választható, a hitelkártyakeret erejéig. Egy hónapban több részletfizetéses vásárlási tranzakciót is lehet indítani. A visszafizetésekkel pedig folyamatosan töltődik vissza a hitelkeret,

Ha valaki hagyományos hitelkártyás vásárlást is bonyolít, akkor arra változatlanul él, hogy 45 napra be kell fizetni a minimumösszeget, aztán pedig a szokásos feltételek mellett törleszteni a többi tartozást. A részletfizetésnél azonban nincs minimumösszeg, csak a részletek – tudta meg a 24.hu. A bank pedig a számlakivonatban részletezi, hogy milyen összegeket mikorra kell visszafizetni.

Szabó Pétertől megtudtuk, a jövő év első negyedévére már minden cetelemes hitelkártyás számára elérhető lesz a vásárlás részletfizetésre. És remélik, hogy minden szerződött partnerük (kártyaelfogadó-helyük) csatlakozik majd a programhoz. Kovács Szabolcs pedig azt is elárulta, a jövőben nemcsak hitelkártyákra, hanem betéti kártyákra (folyószámlahitelre) is kiterjesztik majd a részletfizetést. És természetesen nem kizárólag a bolti vásárlásoknál lesz elérhető, hanem az online vásárlásoknál is. Sőt, a mobilfizetésekre is kiterjesztik a részletfizetés lehetőségét.

Amit a kártyakibocsátó kiemelt: a részletfizetéses kártyás vásárlás egyszerű, gyors, rugalmas, átlátható, a kártyabirtokos teljes kontroll alatt tarthatja a tranzakciót. Ha például valaki a vásárlás közben szeretne módosítani az elsőre bejelölt részletfizetésen, visszalépéssel arra is van lehetősége.

A kereskedőknek is érdemes csatlakozniuk, mert számukra semmilyen változást nem jelent a részletfizetés, a teljes vásárlási összeget megkapják rögtön, úgy, ahogy eddig. Nem kell kicserélni a POS-terminálokat és a bankkártyákat sem – csak szoftveres beállítás szükséges.

Jelenleg öt elfogadóbanknál működik a részletfizetési szolgáltatás,  –már több mint 2000 POS-terminálon elérhető a szolgáltatás, és folyamatosan nő ez elfogadói hálózat. Aki élni szeretne a lehetőséggel, keresse a Mastercard részletfizetés logót, például a POS-terminálokon.

A Mastercard előzetes felmérése szerint 20-100 ezer forint közötti költéseknél lehet igény a részletfizetésre. Szendrei Szabolcs úgy véli, két év múlva már meglehetősen elterjedt lesz ez a forradalmian új kártyás fizetési lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik