Belföld

A számlaadás magyar módi

Európában szinte teljesen ismeretlen ám hazánkban igencsak elterjedt megoldás a munkabér helyetti számlaadás- állítja Deák Andrea, a legnagyobb hirdetéses személyzeti tanácsadó cég, a Take it igazgatója.

A magyar „ találmány”-t figyelemreméltónak tartják a nemzetközi cégek, ám szívesen csak azok alkalmazzák akik ún. „home office” rendszerben dolgoztatják munkavállalóikat és nincs szervezetük Magyarországon, vagy amikor a céghez való kötödés számunkra nem annyira fontos és az illető dolgozhat másnak is, ami azért természetesen nem üti az ő terméküket/szolgáltatásukat. Természetesen számlaadás esetén a munkaadó költségek tekintetében kedvezöbben jár, de nem ez a fő motiváció amikor egy nemzetközi vállalat így alkalmaz munkatársakat.

A nagyobb vállalkozások pedig szinte minden esetben inkább fizetik a tetemes járulékokat, kikötik a felmondási időt, végkielégítést, csakhogy sajátjuknak érezhessék a munkavállalót.. A hirdetésekre, pályázatokra jelentkező magyarok (elsősorban kereskedelem területén) viszont sok esetben az első meghallgatáson felajánlják Bt-jüket, egyéni vállalkozásukat, azt gondolva, hogy előnyösebb feltételekkel pályázhassanak. Ebben van is valami, de elsősorban magyar tulajdonú cégek esetében.

A pályázatok többségénél – Deák Andrea szerint – három dolog számít igazán. Az első természetesen a szak-, és nyelvtudás. A második a kor, a harmadik a gazdaságosság, azaz igenis előny, hogy ma még olcsóbb a munkaerő nálunk, mint az EU tagállamaiban. Elképzelhető, hogyha közelítünk majd a nyugati bérekhez (ennek az ideje min. 10 év a legjobb számítások szerint is) de fontos lesz a magyar munkaerő a nyugati cégek számára akkor nyitottabbak lesznek erre a formára. Fontos hozzátenni még egyszer, hogy a lojalitás a nemzetközi cégeknél nagyon fontos ezért is késik ez a „divat”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik