Belföld

Nő az érdeklődés a magyar munkahelyek iránt

Hónapról-hónapra nő az érdeklődés a magyar munkahelyek iránt külföldön. Az európai uniós csatlakozásunkhoz közeledve nem csak a magyar munkavállalók esetleges külföldi elhelyezkedése, hanem az uniós országokból hazánkba jövő szakemberek növekvő száma is átrajzolhatja a munkaerő piacot.

Deák Andrea, a Take it Személyzeti Tanácsadó Kft ügyvezető igazgatójának tapasztalatai szerint egy-egy nagyobb projektre 2-3, európai uniós országból származó jelentkező is akad ma már. Egy-két évvel ezelőtt még nem volt jellemző ez az érdeklődés. Első sorban műszaki, informatikai szakemberek, kereskedelemben, marketingben dolgozók érdeklődnek a hazai munkavállalási lehetőségek iránt. A külföldiek munkakeresési szokásaira jellemző, hogy ma már inkább interneten tájékozódnak, és a nemzetközi keresőprogramok mellett a magyar keresőprogramokon is igyekeznek feltérképezni lehetőségeiket.

Deák Andrea tapasztalatai szerint a magyar cégek 90 százaléka azonban még nem nyitott a külföldi munkavállalók befogadására, hacsak nem az anyacég küldi, s a legtöbb helyen ragaszkodnak a magyar nyelvtudáshoz. Vannak azonban ettől eltérő példák is. A Take it segítségével tudtak ajánlani az egyik cégnek egy olyan agrármérnököt, aki oroszul is és angolul is jól beszélt, de nem szabták alkalmazásának feltételéül a magyar nyelvtudást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik