Üzleti tippek

Együttműködés az APEH és a pénzügyőrök közt

Az EU-csatlakozáshoz kapcsolódó jogszabályváltozásokból adódó közös feladatok hatékony végrehajtása érdekében együttműködési megállapodást kötött az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint a Vám- és Pénzügyőrség (VP) hétfőn Budapesten.

Király László György, az APEH elnöke sajtótájékoztatón elmondta: az együttműködés célja a vám- és adóbevételek hatékony beszedésének biztosítása, a két intézmény hatáskörébe utalt feladatok végrehajtásának kölcsönös segítése, a szolgáltatások bővítése.

Ennek keretében a két adóhatóság közös ügyfélszolgálati irodát működtet a Vám- és Pénzügyőrség számlavezető parancsnokságának székházában. Itt az érintettek a vámeljárás és a jövedéki törvény előírásainak megfelelő engedélyek kiadásához mindkét szervezettől beszerezhetik a szükséges okmányokat, leadhatják nyilatkozataikat.

Nagy János országos vámparancsnok elmondta: kiemelt terület a két hatóság együttműködésében az információcsere és az adatszolgáltatás, továbbá a közösen végzett ellenőrzések.

Utalt arra, hogy május 1-től a nem EU-tagállamból származó áfa-alanyok önadózás keretében állapítják meg az import utáni áfát, melyet az állami adóhatóság ellenőriz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik