Sport

Bolt elérné a 9.4 másodpercet 100-on

Usain Bolt háromszoros olimpiai és világbajnok sprinter szerint az emberi teljesítőképesség határa 9.4 másodperc a 100 méteres síkfutásban, s úgy véli, ő erre az eredményre képes lehet.

A jamaicai atléta – aki telefonkonferencián nyilatkozott a nemzetközi szövetségnek (IAAF) annak kapcsán, hogy szombaton váltóban megkezdte a 2010-es idényt – úgy gondolja, elsősorban a technikáján és a rajtján kell javítania ahhoz, hogy gyorsuljon az első 30 méteren, és ezáltal elérje ezt az álomidőt. A klubtársaiból álló váltó utolsó embereként Bolt szombaton Philadelphiában 8.79 mp alatt teljesítette az utolsó százat, ami minden idők egyik legjobb futásának számít.

“Azt gondolom, a 9.4 az az idő, ahol megáll a 100 méteres rekord – nyilatkozott Bolt. – És remélem, én leszek az, aki a 9.4-t megfutja.”

Legnagyobb céljának azt tartja, hogy további 4-5-6 évig ő maradjon a legjobb atléta, s ezáltal legendává váljon. Éppen emiatt szeretné megvédeni olimpiai és világbajnoki címeit, mert mint mondta, a legtöbb atléta csak egyszer ér fel a csúcsra, de ő szeretne ott is maradni.

Bolt elárulta, egyáltalán nem koncentrál arra, hogy a 100 (9.59 mp) és 200 méter (19.19 mp) után 400 méteren is világcsúcstartó legyen, továbbra is a két rövidebb távon szeretne kiemelkedőt alkotni. Megjegyezte viszont, hogy visszavonulása előtt szeretné magát majd kipróbálni távolugrásban is.

A 23 éves világklasszis futó május 19-én a dél-koreai Teguban, azaz a jövő évi világbajnokság helyszínén fut először 100 méteren, majd négy nappal később a sanghaji Gyémánt Liga-állomáson 200-on áll rajthoz. Idei legnagyobb erőpróbájának a Gyémánt Liga brüsszeli döntőjét tartja, ugyanis az augusztus 27-i eseményen összeméri tudását két legnagyobb riválisával, a szintén jamaicai Asafa Powell-lel és az amerikai Tyson Gayjel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik