Belföld

Kisvállalkozók térhetnek vissza az eva-körbe

Visszaléphetnének az eva-körbe azok a kisvállalkozók, akik vállakozói bankszámla hiányában estek el a kedvezőbb lehetőségtől, 2005-ben - írja a Világgazdaság.

Azok a gazdasági társaságok, akik a 2003-as elbírálás szerint csupán azért estek ki 2004-ben az evából, mert nem rendelkeztek “belföldi pénzforgalmi bankszámlával”, a készülő 2005. évi adótörvény szerint amnesztiát kaphatnak. A jelenlegi szabályozás szerint még négy évig nem léphetnének vissza az adónembe, de a PM az ő esetükben módosítaná a törvényt.

Fontos változás lenne, hogy a nem a vállakozási tevékenységből származó vagyoni érték jövőre már nem minősülne bevételnek. Az egyéni vállakozóknak így nem kellene evát fizetnie a magánszemélyként szerzett jövedelmek után.

Egyéb változás lenne, hogy az evába jelentkezés határidejét előrébb hozzák december 10-ére, a jelenlegi december 20-a helyett. A tárca a döntést azzal indokolja, hogy túl kevés az idő ahhoz, hogy az adózók bejelentésüket követően megkapják az evás adószámot, és annak birtokában tudják elkezdeni a következő adóévet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik