Belföld

Schmidt Máriáék pénzt adtak egy ’56-os filmre, majd betiltották

A Látlelet egy kórházról – Tétényi, 1956 megrázó, sűrű atmoszférájú dokumentumfilm, tavaly készült el, de nem lehet nagyközönség előtt vetíteni.

Ferenczy Erika és Kínyó Ferenczy Tamás kétesztendei kutatómunka után 2016-ban nyerte meg a Terror Háza forradalmiemlékév-bizottságának az ötvenhatos dokumentumfilmek támogatására életre hívott Zsigmond Vilmos-pályázatát. A téma a Tétényi úti kórház ötvenhatos sebesültjeinek és önkéntes ápolóinak sorsa volt.

Az alkotás 2016-ban elkészült, de szélesebb körben nem lehet vetíteni, mert ezt a Schmidt Mária által vezetett Terror Háza nem engedi.

A Magyar Nemzet cikke szerint akórház forradalom alatti napjairól szóló dokumentumfilm korlátozását egy furcsa jogi anomália okozza, a Schmidt Mária vezette Terror Háza ugyanis a támogatás kifizetésének egyik feltételeként szabta meg, hogy az alkotás a nyilvánosság elé nem kerülhet, mozik és televízióállomások nem vetíthetik.

Ferenczy Erika és Kínyó Ferenczy Tamás azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy a pályázati sikerük után sokáig nem is kapták meg a megállapodás szövegét, amelyben szerepel a korlátozás. Mivel kényszerhelyzetbe kerültek, ezért aláírták a szerződést, majd kiderült: arra hivatkozik a Terror Háza, hogy szerintük Magyarországon csak az Andy Vajna által vezetett Magyar Nemzeti Filmalap jóváhagyásával (illetve megrendelésére, támogatásával) készült mozgóképeket lehet a nagy nyilvánosság előtt vetíteni.

A Terror Háza tehát úgy finanszírozta a forradalom évfordulójára tervezett filmet, hogy tudatában volt a forgalmazással kapcsolatos megkötésnek, a jogi akadály leküzdéséért azóta sem tettek sokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik