Belföld

A tagjelölt országok az Európai Unióról

Hogyan vélekedik a tizenhárom csatlakozni kívánó ország lakossága az EU-ról? A Magyar Gallup Intézet honlapjáról elérhetők a valamennyi tagjelölt országra kiterjedő és az egyes országokban külön-külön végzett helyi kutatások eredményei.

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSOK A TAGJELÖLT ORSZÁGOKBAN AZ EURÓPAI UNIÓRÓL címmel (http://www.gallup.hu/Gallup/release/eurobarometer/polls.htm ) gazdag linkgyűjteményt tett közzé honlapjának Európa fejezetében a Magyar Gallup Intézet a csatlakozási tárgyalások lezárulta és az EU koppenhágai csúcstalálkozója előtt.

A több országra (a 10, illetve a 13 tagjelölt országra) kiterjedő, összehasonlíthatóan végzett vizsgálatok mellett a szűkebb, csak egyes régiókat átfogó felmérésekhez, továbbá az egyes országok helyi kutatásainak publikációihoz is elvezet a linkgyűjtemény: az eseti és az éves vagy havi rendszerességgel végzett felmérési eredményekhez egyaránt. A gyűjtés az angol nyelven hozzáférhető publikációkra koncentrált, de nem egy esetben a csupán az adott ország nyelvén közzétett felmérési eredményekhez is elvezet.

A Gallup online bibliográfiája segítheti a felkészülést az uniós csatlakozásra: az eddig általában elért forrásoknál sokkal mélyebben teszi megismerhetővé, hogyan fogadja más tagjelölt országok közvéleménye a csatlakozást, hol hogyan változik annak elfogadottsága, és hogy milyen speciális problémákra vonatkozóan tartották szükségesnek szondázni az egyes országokban a lakosság véleményét.

A Közvélemény-kutatások a tagjelölt országokban az Európai Unióról című linkgyűjtemény annak a kutatómunkának a keretében készült, melyet a Gallup az Európa-kutatásai során, azon belül az EU-hoz csatlakozni kívánó országok körében végez. A Magyar Gallup Intézet koordinálta az adatfelvételt, és végezte el az adatok elemzését az Európai Bizottság megbízásából A TAGJELÖLT ORSZÁGOK EUROBAROMÉTERE (Candidate Countries Eurobarometer) című, 2001-es, 2002. tavaszi és 2002. őszi, tizenhárom országra kiterjedő vizsgálat során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik