A Szatmár–Beregi síkságon évszázados hagyományai vannak a kisüsti pálinkafőzésnek. A régió szívében, a Tisza, a Szamos és a Túr ölelésében fekvő Panyola környékén ideális termőhelyet találnak az úgynevezett ártéri dzsungel-gyümölcsösök.
Az itt termő, utánozhatatlan zamatú szilva adja ennek a pálinkának a jellegzetes karakterét. A kiemelkedő minőséget a hagyományos eljárások és a modern technológia ötvözete garantálja. A valódi Hungarikum színét és ízét az eperfa-hordós érlelés adja meg. A szakmai konferencián szó lesz a szatmári szilva termesztésének és feldolgozásainak hagyományairól, a pálinka múltjáról, jelenéről és jövőéről. Külön előadás foglalkozik a vidék kitörési lehetőségeivel, a tájjellegű és földrajzi eredetvédett termékek révén. A konferencia végén felvonul a Magyar Pálinka Lovagrend.