Belföld

Vonzó Magyarország

A gazdasági elemzők prognózisa szerint az idén 4,2 milliárd Euró működő tőke érkezik az országba a tavalyi 3,8 milliárddal szemben. A tavalyi tapasztalatok és az idei előrejelzések alapján kedvezőek a kilátások – mondotta Deák Andrea, a Neumann International Kft. ügyvezetője.

A 15 éve Magyarországon is működő nemzetközi tanácsadó cég vezetője szerint az optimizmusra az ad okot, hogy Magyarország az elindított projektek alapján Európában a harmadik, a régióban az első helyen áll. A magyar gazdaság továbbra is kedvelt befektetési terep. A Neumann International Kft.-hez befutó megkeresések alapján is látható a fejlődő infrastruktúra, a szakképzettség és a bérek még mindig nagy vonzerőt jelentenek. Regionális verseny természetesen tapasztalható, de még bőven vannak tartalékok. A kulcskérdés a bérekre rakódó terhek nagysága. Ezek csökkentésével meghatározóan lehetne javítani a tőkevonzó képességen. Ezt fontosabbnak tartják a befektetők, mint a nyereségadó mérséklését.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a működő tőke-beáramlására alapvetően jellemző, míg korábban a multik játszottak egyeduralkodó szerepet, egyre inkább jelen vannak a kis- és közepes társaságok. A legnagyobb befektető Németország, az összes befektetés több mint 30 százalékával, majd ezt követi Hollandia, Ausztria, az Egyesült Államok és Franciaország. Az ágazati megoszlás szerint a járműgyártás áll az első helyen – mondotta Deák Andrea.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik