Sport

A legnagyobbakat is megtréfálták már a Copán

1916 óta íródik a legfontosabb dél-amerikai labdarúgótorna története, ahol még a friss világbajnok Maradonát is érték kellemetlen meglepetések.

Az eddigi 42 tornán hét nemzet örülhetett végső győzelemnek: az örökranglista élén Argentína és Uruguay áll 14-14 sikerrel, Brazília nyolcszor, Paraguay és Peru kétszer, Kolumbia és Bolívia pedig egy-egy alkalommal hódította el a kupát.

1916-ban még nem Copa Americának hívták a viadalt, mindenesetre a torna története innentől eredeztethető (nem meglepő, Uruguay nyerte az elsőt). Azt nem mondhatjuk, hogy szabályos időközönként követték egymást az újabb és újabb Copák, volt, hogy nyolc év szünet is volt két rendezvény között, 1959-ben viszont kétszer is megrendezték a tornát.

A viadal 1975-ben nyerte el a ma is használt nevét, a formáját azonban nem, miután innentől kezdve egy ideig nem egy adott országban rendezték meg a küzdelmeket, inkább oda-visszavágós alapon döntötték el a kupa sorsát.

1987-től már ismét volt házigazda, Argentína a ’86-os vb-győzelem után hazai pályán Maradonával a soraiban próbálta maga alá gyűrni a kontinens legjobbjait. Ez azonban nagy meglepetésre olyannyira nem jött össze, hogy még az éremszerzés sem sikerült, miután az elődöntőben Uruguay 1-0-ra verte a Caniggia nevével is fémjelzett hazaiakat, a harmadik helyért vívott találkozón pedig Kolumbia nyert 2-1-re a világbajnok ellen. A döntőben Uruguay legyőzte azt a chilei válogatottat, amely a csoportmérkőzések során 4-0-ra gázolta le a végül legjobb négy közé sem jutó brazil csapatot.

Uruguay gólja, ami Argentínában döntötte romba Maradonáék győzelmi reményeit (1987):

1989-ben Brazília hazai környezetben diadalmaskodott, a döntőben Uruguayt múlták felül Romário góljával. Két évvel később Argentína aratta le a babérokat Chilében, az akkor 22 éves Batistuta hatszor vette be az ellenfelek kapuját a sorozatban.

Az Argentína-Brazília (3-2) rangadó 1991-ből:

1993-ban már két meghívott csapat is szerepelt a tornán (Mexikó és az Egyesült Államok). Ha már ott volt, a mexikói válogatott egészen a döntőig menetelt, Batistuta két góljára viszont csak egyszer tudtak válaszolni, az argentinok ismét ünnepelhettek.

1995-ben Uruguay még hazai pályán elhódította a kupát, majd következett a brazilok – majdnem hibátlan – sorozata. 1997 után 1999-ben is Szambaország ünnepelhetett, 2001-ben viszont hatalmas meglepetésre Honduras a negyeddöntőben kiütötte őket (a tornát ekkor története során először Kolumbia nyerte).

A Copa America történetének egyik legnagyobb meglepetése (Honduras-Brazília 2-0, 2001)

2004-ben és 2007-ben, az eddigi utolsó két viadalon Brazília és Argentína jutott a fináléba, a végén viszont mindkétszer a brazilok örülhettek. Hét éve büntetőkkel verték legnagyobb riválisukat, négy éve Venezuelában viszont magabiztos, 3-0-s győzelmet aratott a selecao.

A 2007-es döntő (Brazília-Argentína 3-0)

2011-ben a történet tovább folytatódik, Argentína most hazai pályán készül visszavágásra a brazil válogatott ellen. De ez már egy új fejezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik