Belföld

Havi 140 ezer forintos fizetéssel a végkimerülésig

Múlt hétfőn indított el egy munkaügyi zöld számot a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), amire már az első héten rengeteg üzenet érkezett – írja a Népszava.

A lap azt írja, sokan panaszkodtak az alacsony bérekre, egy járási kormányhivatal munkatársa pedig arról számolt be, hogy a teljesítmény értékelésekor figyelembe veszik a megjelenést, de 9 éve nem emelkedett a fizetése és nem kap ruhapénzt sem. Sokan elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy mióta megemelték a minimálbért, eltűntek a bérkülönbségek.

Egy kórházban dolgozó mentősofőr elmondta: 25 év munka után havi nettó 140 ezer forintot keres, így kénytelen az Országos Mentőszolgálatnál is dolgozni. Előfordul, hogy a két műszak között nem tud egy percet sem aludni.

Egy országos hivatal 43 éves állami tisztviselője januártól kevesebbet keres majd, mint tavaly, mivel elvesztette a cafetériát, ruhapénzt a háttérintézmények önállóságának megszüntetése miatt. Az ő fizetése 2008 óta változatlan.

A szakszervezet “Tegyünk rendet a munkahelyeken” nevű akciójában minden közszolgálati dolgozó elmondhatja, ha munkajogi sérelem vagy méltánytalanság éri, a tagoknak pedig jogászok nyújtanak azonnal segítséget szükség esetén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik