Lassan két hónapja, hogy megváltoztatták az élelmiszerkönyv kenyérre vonatkozó előírásait. Teljes kiőrlésűként csak olyan pékárut lehet forgalmazni, amely legalább 60 százalékban tartalmaz teljes kiőrlésű lisztet, a várt minőségjavulás azonban elmaradt – írja a Magyar Nemzet.
A lap munkatársai a hét végén próbavásárlást tartottak, 17 nagyobb pékséget látogattak meg Budapesten. Mindenütt azt kérdezték, van-e teljes kiőrlésű kenyerük, és az hány százalékban tartalmaz teljes kiőrlésű lisztet. Mindössze két helyen voltak hajlandók megmutatni az összetevőket: az egyik a Tesco, a másik a Princess pékséglánc.
A Deák téri aluljáróban lévő Princess-üzletben megmutatták, milyen fagyasztott dobozban van a teljes kiőrlésű pékáru, amit csak be kell tenni a sütőbe, ám a dobozon lévő matricán nem volt feltüntetve annyi teljes kiőrlésű liszt, amennyi az előírás. A Tesco teljes kiőrlésűnek nevezett kenyerénél sem volt meg a megfelelő arány, egy másik termékük viszont eleget tett a kritériumoknak.
A legtöbb pékségben arra hivatkoztak, hogy nem tudják az összetevőket, mert nem ők csinálják a kenyeret, és nem is kötelesek kiírni az információkat, ha félkilósnál kisebb a kenyér. Volt olyan albán pékség, ahol a teljes kiőrlésű kenyér rozsossá „változott”, amikor az összetevőkről érdeklődtek.