Belföld

Jogsértő lehet a Soros-plakát

Az Együtt szerint Soros György hozzájárulása nélkül fotóját nem használhatnák plakátokhoz.

Az MTI archívumból 60 ezerért vette meg a fotót a Lounge Design, de mintha megsértették volna az Általános Szerződési Feltételeket, amire az MTVA sajtóosztálya 444.hu-nak hivatkozott. Az Együtt azt követeli, hogy a közmédia mutassa be Soros György hozzájárulását ahhoz, hogy fotóját felhasználják a Magyarország utcáit elárasztó gyűlöletplakátokhoz.

A párt az elmúlt években többször próbált fotót vásárolni az MTVA-tól kormánypárti politikusról, de a közmédia a szerződési feltételekben rendre kikötötte, hogy csak a fotón szereplő(k) hozzájárulásával lehet a birtokában lévő fotókat reklám- vagy kampánycélokra felhasználni.

Az Együtt közzé is tette a szerződéstervezetet, amit kapott.

Tudomásul veszem, hogy a fényképfelvétel(ek) közszolgálati tevékenység részeként, vizuális-sajtóinformációként, tömegtájékoztatási célra, és nem reklám vagy politikai reklám illetve árupropaganda céljára készült(ek). Ebből következően a fényképfelvétel(ek) ilyen célú felhasználása nem engedélyezett! Tehát a fénykép(ek) ilyen célú felhasználásához a fotón felismerhetően ábrázolt személy(ek)- (ingó és ingatlan vagyontárgy, termék esetén a tulajdonos(ok)) beleegyező nyilatkozatát a felhasználás előtt köteles vagyok beszerezni. Kötelezettséget vállalok arra, hogy jogsértő felhasználás esetén az ábrázolt személynek, örököseinek és / vagy a Szolgáltatónak okozott károkat megtérítem.

A párt szerint az MTVA felhasználási feltételei nem tesznek különbséget kereskedelmi reklám, társadalmi célú reklám vagy politikai reklám között. Általában tiltják, hogy reklámcélra használják – a szereplők hozzájárulása nélkül – a fotókat, így tehát a plakátokhoz be kellett szerezni Soros György hozzájárulását. Az Együtt követeli, hogy ezt azonnal mutassák be. A párt emellett közérdekű adatigénylésben kéri ki az MTVA-tól a fotó felhasználásáról kötött szerződést, és a felhasználási díjról kiállított számlát.

A Mazsihisz a Soros-féle plakátkampány leállítását kérte Orbántól
Heisler András szerint a sorosozás komoly veszélyeket hordoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik