Gazdaság

Becsődölhetnek a szórakozóhelyek, ha tízkor be kell zárniuk

Kocsmazok(210x140)(1).jpg (kocsma, sör, kocsmázók, )
Kocsmazok(210x140)(1).jpg (kocsma, sör, kocsmázók, )

Budapest több belvárosi kerületében is új rendeletekkel szabályoznák a szórakozóhelyek nyitvatartását – értesült a Magyar Nemzet. A kerületi vezetőknek az az álláspontja, hogy szükséges a változtatás, mert a lakóknak joguk van a nyugodt pihenéshez, amit a vállalkozásoknak is tiszteletben kell tartaniuk.

A IX. kerületben pl. 23 óráig lehetnének nyitva vasárnaptól csütörtökig, a többi napon pedig éjfélig. Ami látszólagos könnyítés a jelenlegi 22 órához képest. Azonban szubjektív szempontok alapján meg is vonhatnák az éjszakai működés engedélyét.

A VIII. kerületben nem kizárt, hogy 22 órában húznák meg a határt, ami egy ottani szórakozóhely-tulajdonos szerint egyenlő lenne a csőddel. Tízig ugyanis nem lehet kitermelni a működési bevételt szerinte.

Úgy véli továbbá, hogy ha a nyolcadik és a kilencedik kerületben nem működhetnek a szórakozóhelyek, akkor az V., a VI. és a VII. kerületbe háromszor annyi ember özönlik majd. (A lap úgy tudja, a VI. kerületben viszont nincs műsoron szigorítás.)

A Budapest Éjjel nevű, vállalkozókat, lakosokat és szakértőket is tömörítő közösség eközben próbál új ötletekkel segíteni a problémák feloldásában. Céljuk, hogy megteremtsék a párbeszéd lehetőségét és „hatásos projektekkel képezzenek hidat” az elégedetlen lakók és a szórakozóhelyek között. Honlapjukon petíciót is indítottak, amelynek célja, hogy minél többen támogassák a diskurzus megkezdését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik