Közélet

Börtönbe megy a főnyomozó

debreceni ítélőtábla (debreceni ítélőtábla)
debreceni ítélőtábla (debreceni ítélőtábla)

Csalás, sikkasztás, rablás, orgazdaság, közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés van a volt debreceni rendőr bűnlajstromán.

Jogerősen hat év börtönre ítélte a Debreceni Ítélőtábla Cziczás Lászlót, a debreceni rendőrkapitányság bevetési osztályának volt főnyomozóját – írja az MTI.

A volt rendőrt felbujtóként, bűnszövetségben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett lopás, bűnsegédként elkövetett csalás és sikkasztás, rablás előkészítése, orgazdaság, közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés bűntettében mondták ki bűnösnek. Az ítélőtábla részben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, ugyanakkor a 400 ezer forintos pénzbüntetés helyett 1,3 millió forintos vagyonelkobzást rendelt el.

Cziczás 2008-2009 közt bűntársainak nyomozati jegyzőkönyveket adott ki, megtévesztette kollégáit és házkutatási engedélyt is hamisított. A másodrendű vádlottal egy büntetőeljárásban ismerkedett meg, melyben ő járt el. A másodrendű vádlott 2008-as szabadulása után baráti kapcsolat alakult ki közöttük, a többi vádlott is az ismeretségi körülbe tartozott.

Cziczás rendszeresen tartotta a kapcsolatot vádlott-társaival, többeken is segített albérlettel, pénzzel, cserébe elvárta, hogy szolgáltassák neki az általa kért információkat. A rendőr és társai egyebek mellett saját zsebre értékesítették egy felszámolás alatt álló cég berendezéseit, egy vállalkozót több mint tízezer eurótól fosztottak meg, hamis házkutatási paranccsal festményeket loptak és egy műszaki cikkeket szállító kamiont is ki akartak rabolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik