Belföld

FIAT: ki jön Agnelli után?

Torinóban 82 éves korában meghalt Giovanni Agnelli, a FIAT tiszteletbeli elnöke. A halálhír bejelentését követően megindultak az utód-jára vonatkozó találgatások - írja a Világgazdaság. A La Stampa szerint öccse, Umberto fogja irányítani a birodalmat.

A legnagyobb olasz magánvállalatot, a FIAT-ot Giovanni Agnelli nagyapja alapította 1899-ben. Giovanni Agnelli 1966 és 1996 között volt a FIAT csoport elnöke, az elmúlt péntekig pedig tiszteletbeli elnökként vett részt a konszern stratégiai irányításában.

A halálhír bejelentését követően megindultak az utód-jára vonatkozó találgatások. A család tulajdonában lévő La Stampa pénteki különkiadása szerint 68 éves öccse, Umberto fogja irányítani a megroskadt birodalmat. Új (tényleges) elnökre annál is inkább szükség van, mert a jelenlegi, Paolo Fresci már korábban bejelentette távozási szándékát.

Az elmúlt hónapokban a FIAT Auto megmentése érdekében számtalan terv látott napvilágot. Ezek között éppúgy szerepelt a Ferrari, mint a FIAT Avio repülőipari vállalat eladása, hogy annak – remélt – 1,5-2 milliárd eurós árát a FIAT Autóba pumpálja.

Hírek szerint az is a lehetőségek között szerepel, hogy magát az autógyártó részleget, a FIAT Autót adják el, hogy a holding tehermentesüljön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik