Gazdaság

Trump miatt még több amerikai cég hagyhatja el Magyarországot

Öt évvel ezelőtt még 3400 felett volt a Magyarországon amerikai tulajdonossal rendelkező cégek száma, ami mára 2100-ra olvadt. És úgy tűnik, további visszarendeződés várható.

Mert mint az Opten céginformáció szolgáltató igazgatója, Pertics Richárd a hvg-nek nyilatkozta, az elmúlt években jellemző volt a nyugat-európai érdekeltségek visszaszorulása a hazai cégkörnyezetben, a statisztikák alapján ez a trend fokozottan igaz az USA hátterű cégekre is.

További csökkenés várható

Ráadásul Donald Trump kampányprogramjának lényeges eleme volt a külföldön lévő amerikai tőke otthoni szolgálatba állítása, és az adók csökkentése. Amennyiben a program e részei érdemben megvalósulnak, akkor a magyarországi USA-érdekeltségek további csökkenése várható. Hogy ez megvalósul-e, az kiderül. Mindenesetre volt már olyan kampányígérete Trumpnak, amit rögtön megválasztása után visszamondott. 

A megmaradt cégek pedig heves árfolyammozgásokra számíthatnak a devizapiacon. Ezek összességében jelentősen befolyásolhatják a cégek eredményességét, és az üzleti tervek készítése sem lesz egyszerű jó ideig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik