Tudomány

Egykor élet lehetett a Vénuszon

A Vénusz az emberi egészségre még annál is ártalmasabb, mint végignézni az összes Fásy Mulatót, de nem volt ám ez mindig így!

Azt elég sokan sejtik, hogy egy akkora helyen, mint a világűr, nem valószínű, hogy magunk lennénk, mint értelmesnek nevezett életforma. Sőt, olyanok is akadnak, akik ezt testközelből is megtapasztalhatták, mint például az egykor oly nagyszerű Edda frontembere. Ám meglehet, hogy csupán pár százmillió évvel ezelőtt hozzánk viszonylag közel is volt némi élet.

A Vénusz mostanra eléggé cudar hely lett, hiszen annak ellenére, hogy közelebb van a Földhöz mint a Mars (bár ez amúgy sem jelent semmit) a klímája teljesen élhetetlen a maga 460 fokos hőmérsékletével, csonttörő barometrikus nyomásával, és akkor a vulkánokat még meg sem említettük. De 750 millió évvel ezelőtt a Vénusz nem volt ám ilyen barátságtalan, hiszen felszínét a Földhöz hasonlóan folyékony víz borította, klímája pedig egészen viselhető volt, legalábbis a NASA Goddard Institute kutatói szerint. Ezek a feltételek több milliárd évig is fennállhattak, mígnem a vulkánok kicsinálták a bolygót.

venus earth

A Vénusz nagyjából hasonló méretű, mint a saját bolygónk, ugyanakkor 41 millió kilométerrel közelebb van a Naphoz, és negyven százalékkal durvább az onnan érkező sugárzás, bár ez még mindig a határán lenne annak, amit élhetőnek nevezhetünk. Ám a többnyire szén-dioxid alkotta atmoszférában az üvegházhatás elég szélsőségesen nyilvánul meg, a sűrű felhőzet pedig a beérkező napfény 70 százalékát visszatükrözi az űrbe, amitől mellesleg a Vénusz a második legfényesebb objektum az esti égbolton, a Hold után.

De az asztronómusok szerint nem volt ez mindig így, mert bár mostanra a bolygón már csak nagyon csekély víz maradt, akár 525 méter mély óceánok is boríthatták a felszínt évmilliárdokkal ezelőtt, és maga a légkör sem volt ilyen mértékben mérgező. A Goddard csapat az összes faktort a Földre használt klimatikus modellbe gyömöszölte, és kiderült, hogy egykoron a felszínen nagyjából 11 és 35 °C körüli hőmérséklet uralkodhatott, ami nagyon hasonlatos ahhoz a mi klímánkhoz. Ugyanakkor azt figyelembe kell venni, hogy ebben az egészben elég sok a “ha”, és HA azt vesszük, hogy a fiatal bolygók gyorsabban forognak, akkor az évmilliárdokkal ezelőtti Vénusz a modell szerint akár 56 fokos is lehetett, ez pedig eléggé határeset az élet kialakulását tekintve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik