Belföld

K&H-ügy: a Fidesz rejtélyes áfa-visszatérítésről beszél

A Fidesz szerint egy "rejtélyes szilveszteri áfa-visszatérítés" nyomán kerülhetett 4,2 milliárd forint közpénz Kulcsár Attilához - közölte Répássy Róbert pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A pénz átutalásáról a Nemzeti Autópálya Rt. és az Állami Autópálya Kezelő Rt. tavaly december 30-án állapodott meg. A Nemzeti Autópálya Rt. vezérigazgatója és az Állami Autópálya Kezelő Rt. elnöke ugyanaz a személy, Bodnár Zoltán volt – mondta el a fideszes országgyűlési képviselő.

Répássy szerint egy nappal később, 2002. december 31-én az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) több mint 4 milliárd forintot utalt áfa-visszatérítésként a Nemzeti Autópálya Rt. számlájára, amely azt még a banki zárás előtt továbbutalta az Állami Autópálya Kezelő Rt.-nek. Innen került a pénz a K and H Bank többmilliárdos sikkasztással gyanúsított brókeréhez – jelentette ki Répássy Róbert.

A Fidesz furcsállja, hogy az APEH, amelynek 45 napos határidő áll rendelkezésére az áfa-visszatérítésre, ilyen gyorsan teljesítette a tranzakciót. Szerintük a sietség oka minden bizonnyal az volt, hogy 2002. december 31-ig a Nemzeti Autópálya Rt.-t a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatójaként “Medgyessy Péter bizalmasa, Erős János felügyelte”, míg január 1-jétől az állami cég átkerült Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter felügyelete alá – mondta Répássy Róbert.

“Nem tűnik véletlennek, ahogy ezek az események bekövetkeztek” – tette hozzá, utalva arra, hogy 2003. január 1-jétől erre a tranzakcióra már nem kerülhetett volna sor.

Répássy Róbert emlékeztetett arra is, hogy a kérdéses 4,2 milliárd forintot a Fővárosi Bíróság hétfőn zárolta. A fideszes képviselő bejelentette: írásban kér választ László Csaba pénzügyminisztertől a “rejtélyes szilveszteri áfa-visszatérítés” körülményeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik