Gazdaság

Közmunka nélkül kétszer annyi munkanélküli lenne

A munkanélküliség már az öt százalékot súrolja, de ez strukturális problémákat is eredményez.

A hivatalos adatok szerint öt százalék közelében van a munkanélküliség, de a közmunkások nélkül duplájára nőne a munkanélküliek száma – írja a Világgazdaság.

A második negyedévben 5,1 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, ami 1,8 százalékos csökkenés tavalyhoz képest. Április és június közt 234 ezer volt a munkanélküliek száma, a foglalkoztatottak tábora pedig 142 ezer fővel 4 millió 343 ezerre bővült.

Ugyanakkor a közmunkaprogramban résztvevők száma is jelentősen, tavalyhoz képest 21 ezer fővel emelkedett, és meghaladta a 232 ezres létszámot, vagyis ha mindannyiukat átsorolnák a munkanélküliek közé, pont a duplájára emelkedne az állástalanok száma.

A K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője, Németh Dávid elmondta: az alig több mint 5 százalékos munkanélküliségi ráta technikailag közel van a teljes foglalkoztatottsághoz, de emiatt kevés a könnyen elérhető munkaerő, és strukturális problémát okoz, hogy nincs egyensúlyban a munkaerőpiacon a kereslet és a kínálat. Több ágazatban munkaerőhiány lépett fel.

Megjegyzik: piozitív trend, hogy a foglalkoztatotti létszám bővülése legnagyobbrészt az elsődleges munkaerőpiacon valósult meg, eszerint a gazdaság munkahelyteremtő képessége erős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik