Gazdaság

Az MNB megint megbüntette Spéder bankját

Az MNB 70 millió forint bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re az informatikai rendszer biztonsági kockázatelemzésével, az üzletmenet-folytonossági és informatikai katasztrófa utáni helyreállítási tervekkel és a kritikus informatikai rendszerek üzletmenet folytonosságának biztosításával kapcsolatos – részben ismétlődő – problémák miatt, közölte az MNB. 

A Magyar Nemzeti Bank átfogó vizsgálatot végzett az FHB Jelzálogbank Nyrt.-nél, illetve az összevont alapú felügyelet alá tartozó leányvállalatainál. Ennek során a jegybank a 2013. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A csoportvizsgálat egyebek közt az FHB Jelzálogbank Nyrt-nél az informatikai rendszer biztonsági kockázatelemzése, az üzletmenet-folytonossági és informatikai katasztrófa utáni helyreállítási tervekre, a biztonsági mentésekre, és az IT-rendszerek helyreállíthatóságára vonatkozóan állapított meg – részben a korábbi felügyeleti határozatokban már kifogásolt, de a jelzálogbank által meg nem szüntetett – hiányosságokat. Problémát talált a jegybank emellett a halasztott adókövetelés kimutatása és elszámolása, a hitelkockázati tőkekövetelmény számítása, a számviteli előírásoknak való megfelelés, az értékvesztés elszámolási gyakorlat, a fedezetértékelés, a közvetítők bejelentésére vonatkozó előírások betartása, illetve az adatszolgáltatás terén is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik