Gazdaság

Nagy pofont kaphat Kínától a környezetvédelem

Rengeteg szénerőmű felépítésére készülnek, miközben így is villamosenergia-túltermelés van.

Hatalmas mértékben, 200 gigawattal készül bővíteni széntüzelésű erőmű-kapacitását Kína. A Greenpeace arra hívja fel a figyelmet, hogy ez szembemegy a fosszilis energiahordozók felhasználásának visszaszorítását célzó törekvésekkel, és felesleges is, mert így is túltermelés van az országban – épp 200 gigawatt körül van a kihasználatlan kapacitás.

Összehasonlításként: a paksi atomerőmű bővítése során két, 1200 megawatt teljesítményű blokkot terveznek üzembe helyezni.

A környezetvédő szervezet szerint a döntés 150 milliárd dollárnyi pazarlást eredményez, miközben elviekben épp az állam törekszik arra, hogy felvegye a harcot a nagyvárosokat sújtó szmoggal, csökkentse a széndioxid-kibocsátást és ösztönözze a megújulók használatát. Áprilisban ugyan Kína ígéretet tett arra, hogy leszereli a legrégebbi, legkevésbé hatékony és nem biztonságos erőműveit, ez 2020-ig nagyjából 180 gigawattnyi kapacitást érint.

Az erőmű-építési „láz” annak köszönhető, hogy az erőmű-építések hatásköre a központi kormánytól átkerült a helyhatóságokhoz. A kínai kormány már felfigyelt a problémára, és figyelmezteti a tartományokat a túltermelésre. Az állami hírügynökség beszámolója szerint várhatóan 1050 gigawattban maximálják a szénerőmű-kapacitást. Ebből május végén már 1015 gigawatt üzemelt. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik