Nagyjából száz éve annak, hogy a botanikában, nyelvészetben, növényföldrajzban és genetikában akkora fejlődés következett be, hogy elkezdődhetett a különböző termények származási helyének felkutatása. Ennek az elég hosszú folyamatnak egy fontos állomásához érkeztünk, ugyanis elkészült egy infógrafika, amin 20 régióra osztották a világot, és mindegyiknél piktogrammal jelezték, hogy melyik fogyasztásra szánt (fűszer)növény őshonos ott.
Magyarországot egyébként Északkelet-Európához sorolták, és őshonosnak megkaptuk többek között az almát, a mogyorót és a lóherét is. Azon egyébként ne lepődjetek meg, hogy vannak olyan termények, amelyek több területen is feltűnnek (ilyen például a gabona), és azon se, hogy vannak olyan országok (például Kolumbia), amelyek öko-földrajzi okokból két régióban is szerepelnek. Van egy jó hírünk: a térkép interaktív formában is létezik, ide kattintva elérhető!
Ezen kívül rábukkantunk még egy kapcsolódó témájú és szintén érdekes táblázatra is: ebben minden országot listáznak, és kiderül, hogy az egyes régiók terményeiből mekkora szeletet tudhat magáénak. Ebből kiderül, hogy Magyarországon leginkább a közép- és nyugat-ázsiai, illetve az észak-afrikai alapanyagok a legnépszerűbbek, az Ausztriától északról fekvő területekről és Amerika legdélibb csücskéből viszont szinte semmi nem jut el hozzánk.
(Via)