Belföld

Műtéteket halasztanak el az Amerikai úti idegsebészeten

mutos(210x140).jpg (Array)
mutos(210x140).jpg (Array)

Elmaradnak a műtétek az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI), mert nincs műtősnő a beavatkozásokhoz – értesült a Népszabadság. Az Amerikai úti intézet a harmadik legnagyobb idegsebészeti központ Európában.

A lapnak a kórház egy orvosa arról beszélt, hogy a műtétek leállása miatt napok óta nem tudnak a betegeknek és a hozzátartozóiknak mit mondani. A műtősnők pótlására rezidenseket küldtek az operáló orvosok mellé – mondta egy beosztott.

Óváry Csaba igazgató elismerte, hogy az elmúlt öt napban a hat műtőjükből csak négyben dolgoztak. Mint mondta, csak olyan műtéteket halasztottak el, ahol ez nem okozott egészségromlást. Cáfolta, hogy a hiányzó műtősöket rezidensekkel pótolják. Nyáron éppen a szabadságolások miatt előfordul, hogy kevesebb műtő működik, most is megpróbálják a kevésbé gyakorlott műtősnőket fölkészíteni, hogy az augusztusi szabadságok idején pótolhassák a gyakorlottabbakat.

UPDATE: A kórház reagált, türelmet kérnek

Az intézmény csütörtökön közleményben kommentálta a Népszabadság cikkét. Mint írják,

a vélt késedelem magyarázata az ellátás kompromisszum mentes minősége.

Mint írják, a betegek és saját maguk által támasztott elvárásoknak kizárólag úgy tudnak megfelelni, ha

mindennapi munkánk szervezése során az emberi erőforrás fejlesztésére is megfelelő hangsúlyt helyezünk, valamint ha munkatársainknak megfelelő időt biztosítunk a pihenésre, hogy munkájukat képességeiknek megfelelő magas színvonalon végezhessék.

Ezen szempontok összeegyeztetése különösen nehéz, azonban nem fognak olyan műtétet vagy beavatkozást elhalasztani, amely késlekedés betegeiket veszélyeztetné. Ehhez folyamatosan egyeztetnek munkatársaikkal, a társintézményekkel, a sürgősségi betegellátás-irányítással, szakmai szervezetekkel, valamint a fenntartóval, a betegekkel és hozzátartozóikkal.

A levél szerint a fenti nehézségekkel valamilyen mértékben minden egészségügyi szolgáltatónak szembe kell néznie, ezért a maguk és az egészségügyi ellátórendszer többi szereplője nevében megértést, türelmet és támogatást kérnek.

Képünk illusztráció.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik