Gazdaság

Nem tudni, hogy kik, de legalább jó drágán adták ki Matolcsy könyveit

Nincs információ a kiadóról, a szerkesztőről és a nyomdáról a 2002–2013 – Válogatás Matolcsy György Heti Válaszban megjelent írásaiból című kötetben.

A Népszabadság arról ír, hogy ez az a kötet, amit az MNB-s Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) kétezer-ötszáz példányban vásárolt fel közpénzből, az első ötszáz példányt 4 millió 170 ezer forintért, vagyis egyetlen darab 8340 forintba került.

A további kétezer példányért tízmilliót fizettek, ami darabáron nagyjából ötezer forint. A PADA kuratóriumának elnöke egyébként Matolcsy György, vagyis a saját könyveinek felvásárlásában élen járt, az is előfordulhat, hogy a manőver után

pénzt kaphatott a szerzői jogokért.

A részletekért a napilap megkereste volna a kötet kiadóját, azonban egészen hihetetlen módon abban egyetlen erre vonatkozó információ sincs, impresszumot sem találni, az Országos Széchényi ­Könyvtár online katalógusában sem akadtak nyomára.

AZ OSZK-tól a lap azt a választ kapta, hogy nincs információjuk a kiadóról, a könyvre pedig ISBN-azonosítót sem igényeltek.

A jegybanki alapítványok nyilvánosságra került jegyzőkönyveiből az derült ki, hogy a nyomdai munkát az SPL Nyomda végezte, de a napilapnak a nyomda tagadta, hogy kiadói joga lenne.

Ahogy fogalmaztak, ők semmilyen kiadói munkát nem végeztek, csak nyomdai tevékenységet. Ajánlatot tettek a könyv gyártására, a megrendelést pedig teljesítették.

A lap ezért megkérdezte a PADA-t, rendelkeznek-e kiadói jogokkal, milyen konstrukcióban nyomtattak az SPL-lel és miért nem igényeltek ISBN-számot. Azt is meg szerették volna tudni, hogy amennyiben nem kereskedelmi, hanem oktatási célokat szolgál a kötet kiadása, akkor miért nem olcsóbb nyomdai kivitel mellett döntöttek, mi indokolta, hogy több mint 8000, később pedig 5000 forintos áron rendeljék meg a könyvet.

Azt a választ kapták, hogy:

A PADA Alapítvány nem rendelkezik a könyv kiadói jogaival, a könyvet a nyomdától rendelte meg, a korábban ismertetett árakon. A kiadványokat az alapítvány támogatásként adta át a felsőoktatáshoz kapcsolódó intézményeknek és bővítette referenciakönyvtárát, továbbá az alapítvány által támogatott konferenciák is részesültek a könyvekből.

(Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik