Gazdaság

Kedden olcsóbb az olaj

Kedd reggel csökkent a kőolaj ára a szabadpiacon, mert a legújabb meteorológiai jelentések szerint a legújabb hurrikán, a Wilma minden jel szerint elkerüli a Mexikói-öböl olajipari létesítményeit.

A Wilma a 21-ik hurrikán az idei szezon során. Lassan növekszik a Mexikói-öbölbeli amerikai olajtermelés is: hétfő estig a szokásos, napi 1,5 millió hordós termelés 66,4 százaléka hiányzott, a pénteki, 67,3 százalékos arány után. A múlt hét elején még a szokásos termelés közel 80 százaléka volt zárva a korábbi viharkárok miatt.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, novemberi határidőre közép-európai idő szerint kedd reggel hordónként (159 liter) 63,72 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 64 centtel olcsóbb a hétfői New York-i zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, novemberi határidőre kedd reggel gallononként (3,78 liter) 1,7990 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0163 dollárral olcsóbb a hétfői NYMEX-zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta kedd reggel hordónként 59,87 dollár volt a legközelebbi, decemberi határidőre a Londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 70 centtel olcsóbb a hétfői zárónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik