Belföld

Egyre többen követelik az orosz privatizáció felülvizsgálatát

A Nyezaviszimaja Gazeta szerint egyre több hang követeli Oroszországban az 1990-es években lezajlott privatizáció felülvizsgálatát, úgy vélik ugyanis, hogy a Szovjetunió megszűnését követő magánosítás útját gazdasági bűncselekmények kövezték ki.

Az utóbbi egy hónapban az Oroszország vezető olajtársasága, a Jukosz elleni főügyészségi támadássorozat nyomán lángolt fel ismét a vita az egykori privatizációs ügyletekről. (A Jukosz elleni hadjárat azzal kezdődött, hogy július 2-án őrizetbe vették Mihail Hodorkovszkij elnök üzlettársát és bizalmasát, Platon Lebegyevet egy tíz évvel ezelőtti privatizációs ügy kapcsán. Az előzetes letartóztatásban lévő Lebegyev elleni vádpontokat pár napja adócsalással egészítették ki.)

A lap többek között Viktor Csernomirgyin volt miniszterelnököt idézte, aki szerint “ha történtek nagy csalások, akkor azokat természetesen helyre kell hozni”.

Csernomirgyin ugyanakkor úgy fogalmazott a napokban, hogy a privatizációt nem lehetséges teljes egészében felülvizsgálni, ez a legsúlyosabb hiba lenne. A hibákat csendben és hírverés nélkül kell kijavítani – mondta.

A Jukosz elleni hatósági eljárással egyetértők szerint az oligarchák, az orosz üzleti világ Nyugat felé orientálódó cápái inkább egy nemzetközi közösséghez tartozóknak, semmint orosz állampolgároknak érzik magukat – írta az újság.

A lap által megszólaltatott Joszif Gyiszkin politológus szerint végre tiszta vizet kell önteni a pohárba, az alkotmánybíróságnak egyértelmű, jogi választ kell adnia arra a kérdésre, hogy törvényesek voltak-e a privatizáció jogi keretei.

A vitában nem mulasztotta el, hogy megszólaljon a szélsőséges, demagóg kijelentéseiről ismert Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokrata párt vezetője. Kijelentette egyebek között, hogy a kitermelő és a fémfeldolgozó ágazatban vissza kellene állítani az állami monopóliumot. Véleménye szerint Mihail Hodorkovszkij – a leggazdagabb orosz – csak az olajvállalat menedzseléséért szabadna, hogy fizetést kapjon, nem pedig a nemzeti kincsek használatáért, a duma erre úgymond nem adott neki felhatalmazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik