Közélet

Gigaszervezettel központosítaná a turizmust az Orbán-kormány

Egy kiszivárgott kormány-előterjesztés szerint a nemzeti rendezvényszervező, nemzeti kongresszusszervező, sportrendezvény divízióban a teljes turizmust maga alá gyűrné egy új szervezet.

A legfontosabb sporteseményektől kezdve a nagy koncerteken és fesztiválokon át mindent központilag koordinálnának, sőt, lenne egy sor esemény, amit maguk szerveznének – tudta meg a hvg.hu.

Az új, erősen központosított állami intézményrendszerről erről szóló, titkos előterjesztést már a részletekig kidolgozták, így ha a koncepcióból valóban kormányhatározat lesz, akár már az idén működésbe lendülhet az új turizmus-gigaszervezet, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség. Az előterjesztés végén pontokba szedve ott áll: az EU-nak véleményezési joga nincs, Országgyűlésnek nem kell tárgyalnia, nem kell társadalmi egyeztetést tartani róla, és „vitás kérdés nem merült fel”.

A bizalmas anyagot a Miniszterelnöki Kabinetiroda jegyzi, jóváhagyója Rogán Antal miniszter. A benne szereplő dátumok alapján januárban folytak róla kormányzati egyeztetések.

A jövőben gondolkodnak Budapest központi szerepének további erősítésén is mind a konferencia-, mind a szabadidő-turizmusban, de újragondolnák az olyan kiemelt vidéki területek fejlesztési stratégiáját is, mint a Balaton, a borvidékek vagy a gyógyfürdők.

A Magyar Turizmus Zrt. megszűnne, és utódja, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség (NIÜ) lenne, amely alá tartozna gyakorlatilag a turizmus minden ága, a falusi vendéglátástól kezdve a konferenciaturizmusig.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik