Majdnem három tucat, ópiumtartalma miatt illegális fűszernek minősülő mákot használó étteremre csaptak le a kínai hatóságok, közölte pénteken az ország élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatala.
Öt vendéglátós ellen már ügyészségi szakaszban van az eljárás, harminc esetében még zajlik a vizsgálat. Kínai szakácsok időnként leveseket és tengeri ételeket fűszereznek darált mákkal, amely morfint és kodeint is tartalmaz, de nem világos, hogy van-e egyáltalán ebben a formában a máknak tudatmódosító hatása.
2014-ben Sanhszi tartományban egy tésztaárusra csaptak le a rendőrök, miután valaki fennakadt egy drogteszten. Két évvel korábban Ninghszia tartományban hét éttermet zárattak be a tiltott hozzávaló miatt. Nyolc évvel korábban pedig 215 étteremnek nem volt mákja Kujcsou tartományban, a náluk talált mák miatt kellett bezárniuk.